Srbija i Balkan

Petković: Srbija se izborila da Srbi sa KiM dobiju ukidanje viza

On je na društvenoj mreži Iks naglasio da Srbi od Štrpca do Leposavića, kao narod u srcu Evrope, nisu građani drugog reda i da imaju pravo na slobodu kretanja, temeljnu tekovinu EU
Petković: Srbija se izborila da Srbi sa KiM dobiju ukidanje viza© Vladimir Zivojinovic/Getty Images)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da se Srbija, kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao prošle godine, borila i izborila da Srbi sa KiM dobiju viznu liberalizaciju, uprkos opstrukcijama PR.

On je na društvenoj mreži Iks naglasio da Srbi od Štrpca do Leposavića, kao narod u srcu Evrope, nisu građani drugog reda i da imaju pravo na slobodu kretanja, temeljnu tekovinu EU.

"Ostaje da ovu odluku EP potvrdi Savet ministara EU kako bi ona postala operativna. Današnja pobeda važna je poruka da ćemo se, uprkos svim preprekama, neumorno boriti da život našeg naroda na KiM učinimo dostojnim čoveka u 21. veku", napisao je Petković.

Evropski parlament izglasao je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na predlog evroparlamentarca i izvestioca za ukidanje viza Matjaža Nemeca.

image
VV inauguration
banner