Srbija i Balkan

Milatović o rezoluciji o Srebrenici: Crna Gora ima državni stav

Da li je Vlada promenila mišljenje u odnosu na državni stav, to je pitanje za Vladu, konstatovao je šef države
Milatović o rezoluciji o Srebrenici: Crna Gora ima državni stav© Rusmin Radic/Anadolu Agency via Getty Images

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je komentarišući to što je 70 nevladinih organizacija potpisalo apel kojim traže da Vlada kosponzoriše rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, podsetio da ta zemlja ima državni stav po tom pitanju.

"Da li je Vlada promenila mišljenje u odnosu na državni stav, to je pitanje za Vladu", rekao je Milatović na konferenciji za medije sa slovenačkom predsednicom Natašom Pirc Musar.

Vlada Crne Gore još nije donela odluku o kosponzorstvu rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, a Skupština Crne Gore usvojila je 2021. godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koju je predložila Bošnjačka stranka.

Musar je rekla da su sudske odluke označile zločin u Srebrenici "kao genocid".

"Pitanje Srebrenice nije lako, ali svi znamo da postoje sudske odluke koje su genocid označile kao genocid. Tu nema nikakve rasprave i ne sme je biti", rekla je Pirc Musar.

Ona je kazala da je Slovenija odlučila da kosponzoriše, jer se radi o tome "kakva poruka se prenosi generacijama koje dolaze".

"To je teška za stvar, ali treba priznati šta smo uradili u prošlosti, da bi išli u budućnost. To je moja iskrena poruka ljudima u Crnoj Gori", rekla je ona.

Rezolucijom, koju su inicirale Nemačka i Ruanda, traži se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, piše u nacrtu u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid.

image
VV inauguration
banner