Srbija i Balkan

Šta kaže druga "Tviter Srbija" o Vučiću i Osmanijevoj?

Deo srpskih tviteraša našao je novu "zvezdu", a to je predsednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani
Šta kaže druga "Tviter Srbija" o Vučiću i Osmanijevoj?© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je razmatran redovni šestomesečni izveštaj o radu Unmika na Kosovu i Metohiji, podelila je Iks na tri tabora. U jednom su Srbi koji su podržali predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovo izlaganje, u drugom su Albanci koji su podržali privatno lice koje se predstavlja kao predsednica "Kosova" Vjosa Osmani, ali treći tabor je ipak najinteresantniji – čine ga Srbi koji su, za mnoge neočekivano -  navijali na prištinsku predstavnicu koja je vreme provela relativizujući zločine koje njen režim sprovodi nad Srbima.

A takvih je bilo poprilično, isto kao što se desilo i kada je Vučić prošli put bio pred Ujedinjenim nacijama, i prava Srba branio od propagande premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Ovoga puta obuzeti navijačkim žarom ovi, s pravom nazvani "drugosrbijanci", ne štede uvrede na račun srpskog predsednika, ali ni komplimente na račun Osmanijeve, a mnogima je, čini se najzanimljiviji bio verbalni duel između Vučića i predsedavajuće SB UN, predstavnice Malte Vanese Frejzer.

Dajući reč Vučiću, Frejzer je navela da prema ranijem dogovoru i on i Osmanijeva imaju na raspolaganju po tri minuta, dok je srpski predsednik to demantovao. Diplomatska predstavnica Malte, onda je, potpuno nediplomatski povisila ton i počela da lupa šakom o sto.

Zbog ovakvog ispada  je, među ovim delom nacije, automatski kandidovana za "predsednicu sveta".

U još veću ekstazu drugosrbijance je uvela Osmanijeva, koja je na sednicu SB UN dovela žene za koje tvrdi da su ih silovali Srbi i tako kako tvrdi deo nekadašnjih tviteraša "razmontirala Vučića" i  njime "obrisala patos".

"Javili mi s Ist Rivera - 'izlomio sve brave' juče kad je pregledao snimak sednice na kojoj ga Osmani gazi, a predsedavajuća sa Malte tretira kao lošeg učenika ponavljača. Strašno, strašno. Marko, mister Bin, zblanut", objavio je direktor vesti na TV Nova Slobodan Georgijev. Dodao je još da je Vučića Osmanijeva "pregazila".

Korisnik pod nadimkom "Zverka 1970" donosi još "informative" iz paralelnog univerzuma.

"Koliko sam shvatila, društvo iz SB UN svi zajedno otišli na neki ručak skupa sa Osmani, a bez Vučića. Skandal. Nisu li se Vučić i njegovi danima smejali opoziciji koja je bila primljena u Savet Evrope da su jeli u restoranu za obične radnike kao menzi SP", navodi ova tviterašica.

"Lili Bueta" Vučićevo izlaganje o maltretiranju Srba na KiM vidi kao "blam". No, ona se trudi da zvuči izbalansirano.

"Da sumiramo – neuki Vučić nas je juče izblamirao u SB UN pred saveznicima i ozbiljnim diplomatama koje tamo sede. Ali u svakom slučaju, manje se blamirao od one kalašture sa rijaliti performansa i neotesane Maltežanke.  Njih dve su unizile UN do nivoa rasprave na pijaci", kaže ova korisnica.

Ova Tviter rapsodija, naravno, ne prolazi ni bez direktora Instituta za evropske poslove  i NATO lobiste Naima Lea Beširija .

"Vidim da se predsednik Vučić svađao sa predsedavajućom Saveta bezbednosti i da je sugerisao da laže. Nema dana bez blama", kaže Beširi koji je svojevremeno dao definiciju blama ustvrdivši da je "NATO odbrambeni savez".

A gde je Naim Leo, tu je i Ivana Stradner. Podelivši snimak nediplomatskog ispada Maltežanke koja je predsedavala sednicom, ona je ocenila da se tako "obraća diktatorima jer oni jedino razumeju jezik moći".

"Zabavno je što se Srbi sada šale pitajući je da bude predsednik srpske opozicije i da se bori protiv Vučićevog režima. Takođe se šale da će posle ovog poniženja Vučić okupirati televizije nekoliko dana dokazujući svoju moć na domaćem terenu", tvrdi Stradnerova, u pauzama između zakazivanja obojenih revolucija u Srbiji, i propagande u korist osiromašenog uranijuma za koji tvrdi da nije štetan.

Korisnik koji se predstavlja kao "Patriotizam i renesansa" Vjosu Osmani naziva "gospođetinom" i poručuje da od nje treba učiti kako se "bori za svoju zemlju".

Izvesni O' Brajan navodi kako je "Vjosa Osmani zaista, za razliku od Vučića, bila najbolji student Pravnog fakulteta ali u Prištini", dok Aleksandar Marjanović koji na Tviteru nastupa kao "Kejzer soze", bez uvijanja priznaje da od Srba više voli Vjosu.

"Da li mi je draža Vjosa od bilo kog zatucanog Srbina koji se 35 godina pravi lud na sve što se dešavalo i danas se dešava zbog idiotske politike u Beogradu? Naravno da mi je draža. I to nema veze sa srpstvom i Srbijom, to ima veze sa istinom", rekao je.

"Smatranja" u korist Vjose Osmani, a na štetu Vučića samo su se nizala, pa je bilo teško izabrati objave koje, u moru uvredljivih, bar podsećaju na pristojne.

Vučić je napadnut kao da je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija zastupao sebe lično, a ne kao da je predstavljao državu i narod koji ga je izabrao. No, i u ovom slučaju, dnevnopolitička pitanja poput stranačke opredeljenosti, kod mnogih su zasenila pitanja od nacionalnog značaja, poput situacije na Kosovu i Metohiji.

Kako je zaista izgledala atmosfera na Iksu, odnosno nekadašnjem Tviteru i kako su se "navijači" podelili, možda je najbolje sumirao Dejan Vukelić.

"Sramno je koliko je srpskih autošovinista danas navijalo za Vjosu Osmani i lažnu državu Kosovo u UN i o tome ponosno pisano na Iksu. Nađite mi jedan post u kome je neki Albanac navijao za Srbiju i Vučića. Nema", zaključio je on.

image
VV inauguration
banner