Srbija i Balkan

Produžen rok za prijavljivanje osnovaca za besplatne udžbenike

Ministarstvo prosvete produžilo je rok za prijavu za osnovne komplete školskih knjiga za đake iz materijalno ugroženih porodica, sa smetnjama u razvoju, izuzetno darovite školarce, a od sada i za učenike obolele od retkih bolesti
Produžen rok za prijavljivanje osnovaca za besplatne udžbenike© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministarstvo prosvete produžilo je rok do 26. aprila za prijavljivanje osnovaca za besplatne udžbenike za narednu školsku 2024/25. godinu na republičkom nivou. Prosvetni vrh će, kao i godinama ranije, obezbediti osnovne komplete udžbenika za određene kategorije učenika osnovnih škola.

O proceduri prijavljivanja, neophodnoj dokumentaciji i rokovima, roditelji detaljnije mogu saznati od učitelja i odeljenjskih starešina. Novina je da je ove godine resorno ministarstvo proširilo listu preciziranih kategorija đaka koji imaju pravo na besplatne udžbenike.

Na tom spisku sada su i osnovci koji boluju od retkih bolesti, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.

Kompleti školskih knjiga koje obezbeđuje prosvetni vrh sleduju učenicima iz materijalno ugroženih porodica (primaocima novčane socijalne pomoći), školarcima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2). Takođe, besplatne knjige dobijaju i đaci kojima su potrebni prilagođeni udžbenici (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format).

Udžbenici na poklon od resornog ministarstva sleduju i učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole koji su gluvi, a kojima su potrebna digitalna izdanja s video-sadržajima na srpskom znakovnom jeziku. Osnovci izuzetnih sposobnosti koji osnovno obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima (IOP 3) isto imaju pravo na besplatne udžbenike.

Pravilo je i da udžbeničke komplete od države dobijaju i đaci koji su u porodici treće i svako naredno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

"Ukoliko osnovnu školu pohađa više dece iz porodica koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobijaju deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja", pojasnili su iz Ministarstva prosvete.

Za đake od prvog do četvrtog razreda osmoletke osnovni komplet školskih knjiga koji nabavlja prosvetni vrh sadrži udžbenike za predmete: matematika, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet. Za starije osnovce od petog do osmog razreda komplet čine udžbenici za matematiku, srpski (maternji) jezik i književnost, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Prema tome, za mlađe osnovce u ovom osnovnom kompletu nedostaju udžbenici za likovno, muzičko i digitalni svet, a za starije takođe među besplatnim nema knjiga za muzičku i likovnu kulturu, ali ni za predmete kao što su tehnika i tehnologija, informatika i računarstvo ili drugi strani jezik.

Ministarstvo prosvete podseća da program dodele osnovnih kompleta besplatnih udžbenika za određene kategorije osnovaca realizuje od 2011. godine u cilju dodatne podrške đacima koji uče na srpskom maternjem jeziku, ali i na jezicima nacionalnih manjina, a za kupovinu ovih knjiga za sledeću školsku godinu, kako preciziraju nadležni, opredeljeno je 792 miliona dinara.

image
VV inauguration
banner