Srbija i Balkan

Izdavačka kuća "Klet": Zašto Aleksandar Kavčić manipuliše informacijama i dovodi javnost u zabludu?

Povodom teksta "Besplatni udžbenici protiv nemačkog izdavača: Još jedna presuda u korist profesora Kavčića", objavljenom 27. marta 2024 na našem portalu, u celosti objavljujemo reagovanje izdavačke kuće "Klet"
Izdavačka kuća "Klet": Zašto Aleksandar Kavčić manipuliše informacijama i dovodi javnost u zabludu?© CC BY-SA 2.0

Imajući u vidu to da se u tekstu prenose netačne i neproverene informacije, kao i to da se u njemu manipuliše podacima, prinuđen sam da vam se u ime izdavačke kuće "Klet", obratim na ovaj način, demantujem navode iz samog teksta i upoznam javnost sa činjenicom da ih ovakvim načinom izveštavanja ne informišete, već samo dovodite u zabludu. 

Na samom početku navodite da "izdavači koruptivno deluju na profesore, na nastavnike, na direktore, potplaćuju ih laptop računarima i putovanjima u inostranstvo kako bi usvojili baš njihove udžbenike, što je, kako kažete, navedeno u obrazloženju sudske presude".

Javnost bi morala da zna da nije reč o navodima obrazloženja presude, već o izgovorenim rečima Aleksandra Kavčića, koje su zapravo i predmet krivičnog postupka koji još uvek nije pravosnažno okončan. Na ovaj način, kod čitalaca se stvara pogrešan utisak da se radi o  nekakvim činjenicama koje je sud utvrdio, što nije istina. Reč je isključivo o neistinama koje je izgovorio Aleksandar Kavčić, zbog čega su preduzeti pravni koraci u cilju zaštite prava izdavačke kuće "Klet" i pokrenut sudski postupak zbog narušavanja poslovnog ugleda. 

Navodite da su "profesor Alek Kavčić i istoimena fondacija dobile još jednu sudsku bitku protiv nemačke izdavačke kuće, ovog puta jer je dokazano da im nije narušio poslovni kredibilitet".

Istina je sasvim drugačija. Krivični postupak protiv Aleksandra Kavčića se i dalje vodi, te je Treći osnovni sud u Beogradu doneo drugu po redu prvostepenu presudu, na koju je već izjavljena žalba. Jedan od navoda obrazloženja prvostepene presude je i, između ostalog, taj da "stoji činjenica da je okrivljeni kritičnom prilikom izneo teške i neprimerene izraze i neproverene, pa i netačne informacije". Samim tim, već je utvrđeno od strane suda da su navedene reči Aleksandra Kavčića, koje su ponovljene u ovom tekstu neistine, te su iznete na štetu izdavača. Prvostepeni sud je smatrao da namera okrivljenog nije bila usmerena na narušavanje ugleda, s čim se ne slažem, zbog čega je i izjavljena žalba, o kojoj tek treba da bude rešeno. Uostalom, "Klet doo Beograd" je domaća izdavačka kuća koja posluje u Srbiji punih 20 godina i u kojoj je zaposleno 110 državljana Republike Srbije.

S tim u vezi, netačan je navod u tekstu da se "potvrđuje ranija odluka" jer se na taj način kod čitalaca stvara pogrešan utisak da je predmet pravnosnažno okončan ili potvrđen od strane drugostepenog suda. Reč je samo o drugoj prvostepenoj odluci, koja tek treba da prođe kontrolu drugostepenog suda. Prethodna odluka je već jednom ukinuta, usvajanjem žalbe, i nadam se da će i odluka po žalbi na novu prvostepenu presudu potvrditi stav da se u radnjama Aleksandra Kavčića stiču svi elementi krivičnog dela Narušavanje poslovnog ugleda, izvršenog na štetu izdavačke kuće "Klet". 

Napominjem još jednom da je predmet ovog postupka isključivo to da li je Aleksandar Kavčić izvršio krivično delo Narušavanje poslovnog ugleda. Smatram da jeste, i verujem da će sud pravnosnažno okončati ovaj spor u skladu sa zakonom i zaštiti zakonom garantovana prava.

Objavljivanjem ovakvih tekstova i ponavljanjem istih navoda nastavlja se narušavanje poslovnog ugleda izdavačke kuće "Klet", te vas molim da objavite ovaj tekst u celini.

Punomoćnik izdavačke kuće "Klet doo",

advokat Stefan Stanisavljević

image
VV inauguration
banner