Srbija i Balkan

VDT u Podgorici: Proverava se da li u poruci Đukanovića o krvnoj osveti ima elemenata krivičnog dela

Iz partija na vlasti pozivaju pravosudne organe da ispitaju da li u izjavi bivšeg predsednika Crne Gore ima elemenata krivičnih dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, širenja panike i nereda
VDT u Podgorici: Proverava se da li u poruci Đukanovića o krvnoj osveti ima elemenata krivičnog delawww.globallookpress.com © © IMAGO/ALEX HALADA

Više državno tužilaštvo u Podgorici provera da li u rečima bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o krvnoj osveti ima elemenata krivičnog dela.

Radi se o onome što je Đukanović izgovorio na podgoričkoj "Anteni M" povodom hapšenja bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića.

"Više državno tužilaštvo u Podgorici će, povodom izjave navedene u Vašem pitanju, preispitati eventualno postojanje elemenata bića krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", stoji u odgovoru portparolke tog tužilaštva Lepe Medenice podgoričkim "Vijestima".

Podsetimo, Đukanović je aktuelna hapšenja u Crnoj Gori ocenio "kao politički revanšizam, kao novu stranicu tradicije crnogorskih osveta". 

Živimo u jako zatrovanoj atmosferi, atmosferi koja govori da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti, rekao je Đukanović za "Antenu M". 

"Zašto na to upozoravam? Crnogorsko društvo je društvo osvetnika. Nije to karakteristično samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta. Treba da se prisetimo da u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina. E, ko to ne zna taj ne razume kako je opasno kada vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete", izjavio je Đukanović.

On je dodao da "onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta", kao i da "jako greši ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sutra".

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici ranije su "Vijestima" rekli da "utvrđivanje eventualnog krivičnog dela u slučaju Đukanovićevih izjava nije u nadležnosti osnovnih tužilaštva". Taj list objavio je juče da je "dežurna tužiteljka ODT-a Romina Vlahović saopštila u utorak policiji da obaveste Više tužilaštvo da proceni da li će formirati predmet zbog Đukanovićevih ocena".

Izjava Đukanovića o krvnoj osveti izazvala je juče i prekjuče lavinu reakcije u Crnoj Gori. Iz partija na vlasti čuli su se pozivi pravosudnim organima da ispitaju da li u Đukanovićevoj izjavi ima elemenata krivičnih dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, odnosno izazivanja panike i nereda.

"Dosta je Đukanović bio davalac tuđe krvi! Izgleda da se steže obruč oko bivšeg šefa Crne Gore i bivšeg i večnog šefa DPS-a, Mila Đukanovića i da je njegovo hapšenje pitanje vremena. Poslednji slučajevi hapšenja najodanijih Đukanovićevih saradnika i partnera u procesu kriminalizacije Crne Gore – Zorana Lazovića i Milivoja Katnića, očigledno, uznemirili su duhove do krajnjih granica. Do mere da Đukanović u intervjuu Darku Šukoviću priziva čak i krvnu osvetu", piše jutros u redakcijskom komentaru podgorički portal "Borba".

image
VV inauguration
banner