Srbija i Balkan

Đukanović uz Katnića: Bivši predsednik podržao zahtev da se nekadašnji tužilac pusti na slobodu

Prethodno, Katnić je iz zatvora u Spužu pisao sinu Radanu da je "štrajk glađu jedina opcija" i da će "nastaviti do kraja dok ne svane nova zora"
Đukanović uz Katnića: Bivši predsednik podržao zahtev da se nekadašnji tužilac pusti na slobodu© R.R./ATAImages

Bivši predsednik Crne Gore i bivši predsednik DPS-a Milo Đukanović podržao je inicijativu Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava (CHO) da se nekadašnji glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić koji je uhapšen pre sedam dana brani sa slobode.

CHO je sa grupom građana uputio otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, kojim je zatražio da se Katnić pusti iz istražnog zatvora na slobodu kako bi imao odgovarajuću medicinsku zaštitu. Ranije je objavljeno da Katnić u zatvoru štrajkuje glađu.

U pismu CHO navedeno je da je hapšenje Katnića "praćeno nezapamćenom, orkestriranom, političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost celog postupka".

Pismo koje je nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio dnevnom listu "Pobjeda", portalu "Standard" i novinaru Šekiju Radončiću, ukazuje na dramatičnu situaciju stvorenu njegovim hapšenjem, navedeno je u pismu CHO.

U ovoj organizaciji tvrde da Katnićeva odluka da štrajkuje glađu u Istražnom zatvoru u Spužu izaziva ogromni rizik po njegov život i naglašava da se "ne sme dopustiti da se izazove Katnićeva smrt i da mu se tako presudi pre suđenja".

U otvorenom pismu CHO i grupe građana zahteva se da se Katniću omogući odbrana sa slobode, "uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu".

Pismo sinu

Milivoje Katnić je preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore iz Spuža, gde je u istražnom zatvoru pre nekoliko dana, poslao pismu sinu Radanu Katniću koje je objavila crnogorska "Pobjeda".

"Jasno ti je, Rasjo, da je štrajk glađu jedina opcija. To može trajati, recimo, mesec dana. Pokušaće da me spreče, kad padnem u komu odvođenjem u bolnicu radi pružanja pomoći. No, Rasjo, ja ću, čim mi se mozak vrati, nastaviti do kraja – dok ne svane nova zora. Kada će se Crnogorci probuditi "iz sna mrtvog kojim spavaju", stoji pored ostalog u pismu Katnića.

"Rasjo, znaš da ja nisam postao član nikakve kriminalne organizacije, već da je ovo zavera ove fašističke klike koja je došla na vlast, te koristi slogu (profesionalnu i moralnu) tužilaštva i suda da me, veštom manipulacijom činjenicama, popunjenim lažima, prikažu kao kriminalca", navodi bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

 

image
VV inauguration
banner