Srbija i Balkan

Formiranje nove vlade Srbije: Sednica Skupštine poslednjih dana aprila

Nova vlada trebalo bi da bude izabrana na sednici skupštine koja će početi 29. ili 30. aprila, nezvanično saznaju "Večernje novosti"
Formiranje nove vlade Srbije: Sednica Skupštine poslednjih dana aprila© FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije, ministar odbrane Miloš Vučević, izjavio je sinoć u Banjaluci da će nova vlada biti formirana u narednih sedam dana - što bi značilo do 1. maja.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana nova vlada trebalo bi da počne 29. ili 30. aprila, nezvanično saznaju "Večernje novosti".

Poslednji rok da budu izabrani premijer i novi ministri je 6. maj, ali treba imati u vidu da je sledeća nedelja pretežno neradna. Ne radi se za Praznik rada, 1. i 2. maj, kao i Vaskršnje praznike, od Velikog petka (3. maj), do drugog dana Vaskrsa (6.maj).

Prema pisanju beogradskih "Novosti", sednica Predsedništva Srpske napredne stranke najverovatnije će biti održana u nedelju, kada će kandidat za premijera i predsednik SNS Miloš Vučević obelodaniti ko će biti članovi vlade. Tokom vikenda sa istim zadatkom okupiće se i socijalisti.

Prema planu rada, poslanici bi mogli da naprave pauzu 1. maja, navode "Novosti", a onda da nastave polemiku i ustoliče novu izvršnu vlast do 3. maja.

Međutim, još uvek nije zakazana sednica Narodne skupštine na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada na predlog mandatara Miloša Vučevića.

Sredinom aprila predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da nova vlada bude izabrana pre majskih praznika, kao i da bi logično bilo da sa novom vladom dočekamo veliki Vaskršnji sabor sa Republikom Srpskom. 

Nezvanično, broj resora u novoj vladi ostaće isti, odnosno imaćemo isti broj ministara, a kadrovska rešenja za sada se drže u tajnosti. "Novosti"navode i da je izvesno je da će uz premijera Vučevića ostati ministar finansija Siniša Mali, kao i da bi portfelj u ime SPS trebalo da zadrži Ivica Dačić.

Očekuje se da će biti i novih lica, pa se tako spekulisalo da bi u izvršnu vlast mogla da uđe i Milica Đurđević Stamenkovski iz "Zavetnika".

Konstatujući da se nova vlada formira u samom foto-finišu zakonskog roka koji ističe 6. maja, list "Danas" spekuliše da je razlog tome proksi rat, kako su ga nazvali, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dosadašnjeg ministra policije Bratislava Gašića.

Pozivajući se na neimenovane izvore, "Danas" navodi da se radi o sukobu koji odavno tinja, kao i da predsednik Srbije preko nekih medija šalje poruku Gašiću da njegovo ministarstvo nudi Dačiću. Dok Gašić, prema ovim navodima, "preko političara uzvraća iznošenjem inkriminišuće prepiske u kojima je jedan od aktera Vučić". 

Govoreći sredinom prošle nedelje za RTS, mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević izjavio je da će nova vlada biti formirana u zakonskom roku, kao i da je ekspoze gotovo završen. Naglašavajući da će nova vlada biti svakako vlada kontinuiteta u smislu politike, on je istakao da će u njoj biti i novih ljudi, ali i nekih starih lica iz prethodnog saziva. 

"Okosnica našeg programa je Srbija skok u budućnost. To je skok u budućnost iz živog blata gde smo bili do 2012. Taj skok će biti i kičma ekspozea i pokušaćemo da otvorimo one oblasti koje su ključne za građane", rekao je Vučević.

Vučević je naglasio i da "silovanje" međunarodnog javnog prava, i ono što nam se sprema u UN sa rezolucijom o Srebrenici traži angažman svih nas i važnije je od teme kadrovske strukture vlasti.

"Država Srbija mora da bije taj politički rat i to je zadatak svih u državi", naglasio je Vučević.

image
VV inauguration
banner