Srbija i Balkan

Grupa Albanaca pretukla srpskog mladića iz Kosovske Mitrovice

Slučaj je prijavljen takozvanoj kosovskoj policiji
Grupa Albanaca pretukla srpskog mladića iz Kosovske Mitrovice© Eren Beksac/Anadolu Agency via Getty Images

Grupa Albanaca napala je, pretukla i opljačkala dvadesetogodišnjeg Petra Kostića iz Severne Mitrovice, prenose "Novosti".

Zamenik direktora takozvane kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je za "Kosovo onlajn" da je slučaj prijavljen.

Incident se dogodio pre dva dana na parkingu iza zgrade "Sunce 3", prenose "Novosti", dodajući da je mladić pretučen, da mu je ukraden novac i da su mu napadači skinuli zlatni lančić sa vrata.

Sever Eljšani je za "Kosovo onlajn" potvrdio da je slučaj prijavljen policiji. On je rekao da je istraga u toku i da policija radi na utvrđivanju svih činjenica i identifikaciji napadača.

Povodom incidenta Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da se Srbi na KiM svakodnevno susreću sa nemogućim uslovima za život, ocenjujući da su etnički motivisani incidenti direktna posledica antisrpske politike koju sprovodi režim kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Kako su istakli, "zabeležen je 500. etnički motivisani incident od dolaska Kurtija na vlast".

Saopštili su da je napadom na dvadesetogodišnjeg Petra Kostića na parkingu u Severnoj Mitrovici, zaokružen "alarmantni niz etničkih incidenata prema Srbima".

Sve Kurtijeve političke odluke, dodaje se, donete su samo da zagorčaju život Srbima na Kosovu.

"Zapaljiva retorika podstiče nasilje i incidente na terenu, od napada na Srbe, objekte SPC, srpsku imovinu. Čineći, sa jedne strane institucionalno nasilje prema Srbima, i sa druge strane podgrevajući nacionalnu netrpeljivost koja dovodi do ovakvih i sličnih fizičkih napada kojih je bilo u velikom broju u prethodne tri godine, režim u Prištini želi da sprovede novo etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta", navodi se u saopštenju.

Ističe se da će Beograd uprkos svim izazovima nastaviti da sprovodi politiku mira, ali i istrajno i uporno tražiti da se svaki pojedinačan incident rasvetli i da počinioci budu procesuirani i adekvatno kažnjeni.

"Samo tako se Srbima mogu omogućiti elementarni uslovi za miran i slobodan život na prostoru Kosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

image