Srbija i Balkan

Vučić: Moramo da se borimo i da uzdignute i uspravne glave izađemo iz svega ovoga (VIDEO)

Uspeli smo malo da zakomplikujemo stvari, ne možete da pobedite, ali možete da se borite, rekao je predsednik
Vučić: Moramo da se borimo i da uzdignute i uspravne glave izađemo iz svega ovoga (VIDEO)© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao ozbiljne i važne razgovore u Njujorku sa predstavnicima brojnih zemalja o rezoluciji o Srebrenici i ocenio da su "mnogi ljudi svesni, kako god glasali, da ovo nema veze sa pravdom i međunarodnim pravom već politikom i geopolitičkim odnosima".

Vučić je novinarima u Njujorku rekao da su Nemci "kolovođe" i ti koji vode kampanju u UN i van i ubeđuju sve koji nisu ubeđeni da bi trebalo da glasaju za rezoluciju, da glasaju kako bi ostali u dobrim odnosima sa svetskim silama.

"Amerikanci znaju da je ovo brutalno kršenje Dejtonskog sporazuma, zato su to prepustili Nemcima. Baš ih briga ali će reći da se nisu mešali, da ništa nisu uradili", rekao je.

"Ostalo je još mnogo posla, moramo da se borimo i da uzdignute i uspravne glave izađemo iz svega ovoga, nemamo šta drugo, a onda da se posvetimo napretku Srbije", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da su se danas u Beču sastali predstavnici SAD i Nemačke gde su prebrojavali glasove onih zemalja koje će podržati rezoluciju o Srebrenici i pravili listu za pritisak i dodao da je važno nastaviti sa diplomatskim radom, bez obzira kakav bude bio ishod glasanja.

"Amerikanci i Nemci su se danas sastali u Austriji i brojali glasove i pravili listu za pritisak. Sastali su se, seli i brojali glasove. Radili kampanju protiv jedne male Srbije... Znate da to ne bi uradili da Srbija nije pravila dobar posao ovde. To nešto govori, i ponosan sam", rekao je Vučić.

Naše je da čuvamo svoje interese i objašnjavamo na svakom mestu, rekao je Vučić i ocenio da je to što su on i srpska delegacija radili u Njujorku "ostaviti trag".

Prema njegovim rečima, nije dovoljno da se samo razgovara sa nekim i da oni imaju pozitivan stav. "To nije dovoljno. Veliku nervozu smo proizveli ovde mnogima, od njihovih novinara do političara. Neko je rekao od azijskih predstavnika juče da nikada UN nisu bile u takvom neredu i da ne znaju šta se zbiva pred izglasavanje rezolucije 2. maja. Mi smo uspeli stvari da zakomplikujemo, ali svesni smo da ne možemo da pobedimo", rekao je Vučić.

Noćas smo imali sastanak sa pet evropskih zemalja, za koje smatram da su prijateljske i da neće glasati onako kako je naređeno. Nastavićemo da radimo i čim se vratimo u Beograd napraviću plan, želim da stalne predstavnike u Beogradu pozovem i još jednom im iznesem naše stavove, dodao je on.

Vučić je rekao da bi nama nekada korektne zemlje, Saudijska Arabija, Pakistan bile žestoko protiv. Ali oni razumeju sada geopolitičku situaciju. "Velika je igra, sve vri u UN kao u košnici", rekao je on.

Predsednik je prokomentarisao i da šta god mi radili, kako god mi radili, osim ako ne ponavljamo njihove bljuvotine o svom rodu, bićemo loši, destabilišući faktor.

"Našli su najbolniju temu za nas, da je bilo Kosovo, bilo bi mnogo lakše", rekao je Vučić i podsetio da se već 16 godina jedna mala zemlja bori za svoju slobodu i teritoriju.

"Kada god postoji nešto u našem regionu, kada god nećete da prihvatite nečiju ucenu, vi ste faktor destabilizacije. Kad god ste spremni da štitite interese svog naroda, vi ste problem. Ja sam im najveći problem jer ne dozvoljavam da Srbe gaze.... Da se odreknemo Kosova i Metohije, Republike Srpske, Srbije, naše nezavisnosti i suverenosti, tri Nobelove nagrade bih dobio. Pošto to nećemo da uradimo, onda smo najgori na svetu", rekao je on.

Predsednik se osvrnuo i na "performans" predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani kada je na sednicu Savet bezbednosti dovela žene za koje je tvrdila da su ih Srbi silovali i da su članice njenog kabineta.

"Dogovorili su se sa Englezima i Amerikancima i lepo ušli unutra. Neko ko je bio savestan nije hteo da ih pusti, a onda je usledio telefonski poziv. Samo razmislite odakle je mogao da dođe. Onda je Vjosa lagala da su oni članovi kabineta, a nisu to. Sve vam je tako laž do laži", rekao je Vučić.

"Ponosan sam na našu borbu u UN"

Vučić je pred polazak iz Njujorka u Beograd istakao da je ponosan na borbu koju je Srbija vodila u UN i ocenio da će ona ostaviti trag kako na samom glasanju o rezoluciji o Srebrenici tako i kasnije u bilateralnim odnosima.

"Ponosan sam na to kako su se u UN borili, jer kad se borite za svoju zemlju, vaše je da napravite sve što možete. Srbija se bori za svoju teritoriju i slobodu i nastaviće to da čini, a naše je da čuvamo interese svoje zemlje, na svakom mestu", naveo je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

Vučić je naglasio da je zamolio za podršku i pomoć.

"U UN sve vri. Dobro je što smo proveli mnogo vremena ovde, to će ostaviti trag kako na samom glasanju tako i kasnije u našim bilateralnim odnosima", istakao je on.

Prema rečima predsednika, pred Srbijom i njenim rukovodstvom i predstavnicima je još mnogo posla koji treba da se uradi.

Ostalo je i da nastavimo da se borimo, da uzdignute glave izađemo posle svega, a onda da se posvetimo daljem napretku Srbije, dodao je predsednik na Instagramu.

image
VV inauguration
banner