Srbija i Balkan

Kome će kiša pokvariti proslavu prvomajskog uranka?

Uskoro će biti prekinut duži sušni period koji počeo krajem januara, navodi meteorolog Nedeljko Todorović
Kome će kiša pokvariti proslavu prvomajskog uranka?© Steven Miric/Construction Photography/Avalon/Getty Images

Hidrometeorološki zavod Srbije je najavio pljuskove i grmljavinu od srede 1. maja, što kvari planove svima koji planiraju proslavu Praznika rada i prvomajski uranak.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da nam ipak, kiša neće pokvariti uživanje u prirodi, jer se ona prognozira samo nakratko i to u jugozapadnom delu zemlje.

"Biće nakratko jačih pljuskova, u trajanju od 10 do 15 minuta, sa lokalno količinom padavina od 10 do 20 milimetara, ali to je samo u vrlo maloj, uskoj zoni. Čak verovatno prvog maja, pa možda čak i drugog maja, u nekim mestima ne bi pala ni kap. Bila bi neravnomerna prostorno i vremenski raspodela tih pljuskova, tipično za topli ili letnji deo godine", navodi on i dodaje da bi u Beogradu tek u četvrtak popodne bio taj prvi pljusak, "ali da je to kratkog daha i neće biti jakog intenziteta u vidu nekog ozbiljnog nevremena".

Ciklus sunčanog i toplog vremena sa temperaturama i do 25 stepeni Celzijusa, koje smo imali prethodnih dana, zadržaće se i danas i sutra.

Ipak, kako kaže, uskoro će biti prekinut duži sušni period koji je počeo još krajem januara.

"Znači, skoro dva i po, tri meseca traje sušni period, tako da biće pljuskova i grmljavina počev od srede", navodi Todorović, preneo je Tanjug.

"Drugog maja malo bi se taj uticaj proširio na ostale krajeve, ali je to više lokalnog karaktera", dodaje Todorović.

Za petak i subotu, 3. i 4. maj, najavljuje osveženje i otkriva i kakvo nas vreme očekuje za Uskrs.

"Temperature će biti neki stepen ispod 20 stepeni, ali da podsetim da je maksimalna dnevna temperatura za početak maja 21 do 22 stepena", navodi Todorović.

U narednoj nedelji, počev od 6. maja, kako kaže, očekuje nas promenljivo vreme – red sunca, red pljuskova.

"Sa temperaturom oko proseka. Neki dan možda stepen, dva toplije, neki dan malo svežije. U svakom slučaju izašli smo iz letnjeg vremena koje je trajalo do polovine aprila", poručuje Todorović.

image