Srbija i Balkan

Kako proevropska Srbija komentariše sastav buduće vlade

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zakazala je za sutra u 12 časova sednicu parlamenta na kojoj će se birati nova vlada
Kako proevropska Srbija komentariše sastav buduće vlade© Pixabay

Mandatar za sastav vlade i predsednik SNS Miloš Vučević saopštio je ko će biti ministri u novoj vladi.

Nakon njegovog obraćanja ubrzo se oglasio lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, koji je na društvenoj mreži Iks počeo da nabraja koliko među ministrima ima bivših radikala.

Grbović, čiji je PSG, član prozapadne koalicije koja učestvuje na lokalnim izborima i u Beogradu, u ovoj objavi je pod radikalima naveo Vučevića, Dejana Ristića i Milicu Đurđević Stamenkovski.

"Predsednik Vlade – radikal. Ministar prosvete – SPS. Ministar kulture – radikal. Ministar za brigu o porodici – radikal. Skok u budućnost, pravac 1991.", napisao je Grbović na Iksu.

PSG se oglasio i saopštenjem u kom iznosi svoj stav da sastav nove vlade Republike Srbije koji je predložio mandatar Miloš Vučević, a u stvari Aleksandar Vučić, "pokazuje da Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije prestaju da i nominalno budu na evropskom putu, već nameravaju sprovođenje politike svojih osnivača Miloševića i Šešelja – potpunu međunarodnu izolaciju Srbije, sukobe u regionu, vezivanje za Rusiju i uvođenje zabrana na sve građanske slobode u našoj zemlji".

"Ova vlada može se nazvati i vladom za sprovođenje projekta 'srpskog sveta', jer predlogom izbora Aleksandra Vulina, Milice Đurđević Stamenkovski, Nenada Popovića i Zlatibora Lončara za nove ministre jasno se šalje poruka da će ova vlada isključivo zastupati interese Rusije u Evropi i biti faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju PSG-a.

Vlada Srbije u ovom sastavu je, kako navode, i vlada pripadnika službi bezbednosti, koji su za svoj rad dobijali i ordenje Rusije, jer najmanje pet ministara iz ovog predloga je bilo na čelu BIA, koordinacije službi bezbednosti ili je povezivano sa radom za bezbednosne agencije.

"Pokret slobodnih građana je godinama ukazivao da je Srpska napredna stranka odavno odustala od ulaska Srbije u Evropsku uniju, da su 'proevropski' ministri samo dekor koji služi samo za fotografisanje i besmislene izjave, a u novoj vladi neće imati apsolutno nikakvu težinu. Poslanici Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, Ana Oreg i Vladimir Pajić glasaće protiv izbora ove Vlade", zaključuje PSG.

RSE o Nenadu Popoviću i Milici Đurđević Stamenkovski

Komentare je objavio i Radio Slobodna Evropa koji je Nenada Popovića, koji će biti ministar bez portfelja, nazvao "zvaničnikom sa crne liste SAD zbog veza sa Rusijom".

Takođe, osvrnuli su se i na to što će Milica Đurđević Stamenkovski koja je suosnivač Srpske stranke Zavetnici takođe biti nova "stanarka" Nemanjine 11.

"Ta stranka je do sada nastupala kao opoziciona, ali je posle izbora 17. decembra ušla u saradnju sa Srpskom naprednom strankom, te će kao njihov koalicioni partner nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 2. juna", podseća RSE.

Novog ministra odbrane Bratislava Gašića komentarisala je Nova.rs.

Autorka teksta pod nazivom "Policija, vojska, pa 'šut karta'": Da li je Bratislav Gašić novi Nebojša Stefanović" se osvrće na prethodni rad Gašića, koji prelazi u Ministarstvo odbrane, i podseća da lider socijalista Ivica Dačić preuzima Ministarstvo policije.

"To je put koji je svojevremeno prešao Nebojša Stefanović, pre nego što je čini se trajno napustio krug naprednjaka koji se okupljaju za stolom u Nemanjinoj 11", piše Nova.rs.

Takođe, ovaj portal komentariše i povratak Aleksandra Vulina.

"Vulin ovoga puta nije dobio resor, već mesto potpredsednika", ističe Nova.rs.

Podsetimo, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zakazala je za sutra u 12 časova sednicu parlamenta na kojoj će se birati nova vlada.

image