Srbija i Balkan

Vremenska prognoza: Pali se žuti-meteoalarm, evo šta to znači

Narandžasti meteo-alarm biće upaljen u četvrtak za Šumadiju, Pomoravlje, istočnu, jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju
Vremenska prognoza: Pali se žuti-meteoalarm, evo šta to znači© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Od srede popodne očekuje se nestabilno vreme zbog kojeg će biti upaljen žuti-meteoalarm, a i temperature će biti nešto niže, prognozira Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

"Lokalni pljuskovi sa grmljavinom na području Srbije ponovo se očekuju od utorka (07.05.) posle podne. Od srede (08.05.) do kraja nedelje (12.05.) malo svežije sa dnevnim temperaturama od 19 do 24 °S. Sredinom sedmice (u sredu i četvrtak) će kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom biti najučestaliji pa se očekuju u većini mesta, a lokalno će biti praćeni sitnim gradom i količinom padavina većom od 20 mm za kratko vreme", piše u najavama RHMZ.

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom u sredu i četvrtak mogući su ponegde u jugozapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije. Lokalno se očekuju i velike količine padavina, grada i sugradice (veće od 20 mm za tri sata).

Prema prognozi vremena, od petka (10.05.) ćemo imati više sunčanih sati, a padavine će postati ređa pojava.

Narandžasti meteo-alarm biće upaljen u četvrtak za Šumadiju, Pomoravlje, istočnu, jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju, a ovo upozorenje znači da je vreme opasno.

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", savetuje se na stranici RHMZ-a.

image