Srbija i Balkan

"Fridom haus" proglašen nepoželjnim u Rusiji

"Fridom haus" poziva na sveobuhvatnu pomoć Ukrajini "za pobedu nad Rusijom", zaplene zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine, jačanje pritisaka sankcija na Rusiju i uvođenje međunarodnih sankcija protiv trećih zemalja "za podršku Moskvi"
"Fridom haus" proglašen nepoželjnim u Rusiji© Tanjug/AP Photo

Kancelarija ruskog državnog tužioca proglasila je američku međunarodnu nevladinu organizaciju "Fridom haus" nepoželjnom u Rusiji.

"Među glavnim aktivnostima 'Fridom hausa' je promovisanje takozvane dominantne uloge Sjedinjenih Američkih Država u svetu. Takođe, od početka Specijalne vojne operacije, organizacija je aktivno uključena u promovisanje politika neprijateljskih država u vezi s rusko-ukrajinskim konfliktom, i diskreditovanje Oružanih snaga Rusije", saopštila je Kancelarija ruskog tužioca, preneo je TASS.

Iz Kancelarije dodaju da "Fridom haus" poziva na sveobuhvatnu pomoć Ukrajini "za pobedu nad Rusijom", zaplene zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine, jačanje pritisaka sankcija na Rusiju i uvođenje međunarodnih sankcija protiv trećih zemalja "za podršku Moskvi", piše TASS.

Tužilaštvo je navelo da organizacija pruža informacije i finansijsku, pravnu i drugu podršku ruskim opozicionim organizacijama, prozapadnim i LGBT aktivistima, zajednicama koje se zalažu za svoje interese, i osobama osuđenim za teroristička dela.

image