Srbija i Balkan

Vučić čestitao Dan Evrope: Iako nismo pokorni koliko biste vi voleli, moramo da pričamo o budućnosti

Šef države u svoje i ime naroda Srbije svim građanima EU čestitao Dan Evrope, kao i građanima Srbije koji žele da budu deo Unije
Vučić čestitao Dan Evrope: Iako nismo pokorni koliko biste vi voleli, moramo da pričamo o budućnosti© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Za Srbiju je važno da sprovodi reforme, da u mnogim oblastima ne zaostaje za Evropskom unijom i, pošto pripada evropskom prostoru, biće i na evropskom putu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanom prijemu povodom Dana Evrope.

"To je naša strateška i stalna pozicija koju nećemo menjati", rekao je Vučić.

On je istakao da je važno da se danas podsetimo razloga zbog kojeg je EU nastala i osnova na kojima je nastala i šta je to što nas spaja.

Vučić je dodao da je EU najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta, kao i da je za Srbiju to i jedna od najvažnijih stvari - očuvanje mira, života i trasiranje života i budućnosti za mlade.

"Hvala partnerima za pomoć kroz investicije, EU je najveći investitor, od fondova solidarnosti i drugih, kad god su građani Srbije bili ugroženi od poplava pa nadalje. Taj novac za nas nije mali. Bez EU ne bi bilo projekata - infrastrukturnih, brze pruge, školskih, prosvetnih, naučnih. I za to iskazujem ogromnu zahvalnost i zemljama i ljudima u EU koji su pomagali Srbiju", rekao je Vučić.

Šef države u svoje i ime naroda Srbije svim građanima EU čestitao Dan Evrope, kao i građanima Srbije koji žele da budu deo Unije

"Ne želim da govorim, ali čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti pokorni, što bi za nas možda bilo i bolje, verujem da gordost i aroganciju vi više, a mi manje, nismo mogli da ostavimo po strani i pričamo o budućnosti", rekao je Vučić.

Žiofre: Da zajedno gradimo evropski dom

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre na istom događaju je izjavio da je EU potpuno posvećena podršci građanima Srbije da se pridruže velikoj, evropskoj porodici kojoj pripadaju.

"Pridružite nam se u izgradnji našeg doma, da zajedno gradimo evropski dom koji može da sarađuje u ovim sve složenijim izazovima u svetu, da gradimo naš evropski dom u kojem želimo dobrodošlicu novim članicama", rekao je Žiofre.

Šef delegacije EU u Srbiji naglasio je da se raduje saradnji sa novom Vladom Srbije i u kontekstu aktuelnih reformi i dodao da računa na vlast Srbije i njene građane da se pridruže u izgradnji evropskog doma.

Na prijemu u Botaničkoj bašti bili su i premijer Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, ministri Goran Vesić, Ivica Dačić, Tanja Miščević, Marko Đurić, Maja Popović, članovi vlade, poslanici, kao i predstavnici diplomatskog kora među kojima su i ambasadori Italije, Francuske, Egipta, SAD kao i predstavnici institucija, verskih zajednica i opozicije.

image