Srbija i Balkan

Srbija poslala humanitarnu pomoć Gazi: Prvi avion sleteo u Egipat

Ostatak humanitarne pomoći prevoziće se brodskim putem u više navrata
Srbija poslala humanitarnu pomoć Gazi: Prvi avion sleteo u Egipat© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Avion koji nosi humanitarnu pomoć iz Srbije za Gazu sleteo je u Egipat, prenosi RTS.

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica, ukupna vrednost robe je blizu tri miliona evra, a u težini od blizu 900 tona, saopštila je ranije Vlada Srbije.

S obzirom na urgentnost situacije i opredeljenost naše zemlje da se pomogne palestinskom stanovništvu, pomoć se šalje u dva avionska leta, od kojih prvi avion leti danas, dok se drugi se upućuje sutra.

Ceneći značaj humanitarne pomoći današnji avion sa robom, prema informacijama Ministarstva spoljnih poslova, dočekaće Ambasador Srbije zemlje u Egiptu.

Uvažavajući kompleksnost situacije, niko ne može da proceni period u kojem će ova roba stići do stanovnika Gaze.

Ostatak humanitarne pomoći prevoziće se brodskim putem u više navrata. Plan je da, kada pomoć stigne u Egipat, bude preuzeta od strane Crvenog polumeseca Egipta i dalje kamionima prevezena u Pojas Gaze. To sve govori o složenosti procedure za vršenje isporuke humanitarne pomoći, kao i o neophodnosti iste.

Ujedno, napominjemo i da se istim zaključkom Vlada saglasila i sa predlogom Ministarstva spoljnih poslova da se Vlada Republike Srbije odazove pozivu specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) za pružanje finansijske podrške Programu za hitnu pomoć Gazi, uplatom sredstava u iznosu od deset hiljada evra.

image