Srbija i Balkan

Poslanici Skupštine Srbije za RT Balkan: Uvođenje sankcija Rusiji ne dolazi u obzir

SSP traži uvođenje sankcija Rusiji i pored toga što se većina poslanika Skupštine Srbije protivi takvoj politici
Poslanici Skupštine Srbije za RT Balkan: Uvođenje sankcija Rusiji ne dolazi u obzirwww.globallookpress.com © imageBROKER.com/Simon Belcher

Potpredsednik Stranke slobode i pravde i predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović nedavno je predstavio inicijativu te stranke kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji.

On je istakao da je Srbija u "realnoj opasnosti" da ponovo bude izolovana, te da ne sme da se nađe "sa druge strane virtuelnog Berlinskog zida koji se ponovo gradi".

"Srbija zbog svoje časti i interesa ne može stajati po strani i praviti se da ne vidi promene koje se dešavaju. Ne treba pratiti emocije, nego interese", rekao je Stefanović i istakao da se nada da će se predlog naći na dnevnom redu Skupštine.

Stav vladajuće koalicije jasan

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov za RT Balkan kaže da je Srbija još na početku ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini definisala svoju državnu politiku i da se SNS zalaže za dosledno sprovođenje te politike.

"Ne vidim razlog da Srbija menja taj stav", rekao je Jovanov.

Jovanov je rekao i da ne razume motiv Stefanovića da predloži takvu inicijativu, naročito ako se zna da su pre izbora on i njegova stranka imali jednu priču, a sada pričaju drugu.

"Mi (SNS) vodimo politiku u interesu Srbije i ostajemo dosledni tome", poručio je Jovanov.

Predsednik Srbije i SNS stranke Aleksandar Vučić u nekoliko navrata već je poručio da Beograd neće uvoditi sankcije Moskvi.

"To je pametna politika, politika koja osuđuje napad na državu, time čuvamo poziciju Srbije, kako bismo posle toga mogli da branimo napad na našu zemlju, a sankcije ne moram i mislim da ne bi bilo dobro da uvodimo", rekao je Vučić krajem novembra.

Kada je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da uvede sankcije, Vučić je istakao da javnost u Srbiji "treba da zna šta traže od nas".

"Sve i da uvedemo sankcije Rusiji, prekosutra bi poslanici Evropskog parlamenta izašli sa novom rezolucijom gde bi tražili priznanje tzv. Kosova", rekao je Vučić.

Sličan stav je izneo i Vučićev koalicioni partner Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova.

"Ne možemo da kažemo da ne priznajemo nezavisnost Kosova, pa potom da uvodimo sankcije Rusiji. To jedno sa drugim ne ide. Možemo jedino da kažemo ne insitiramo više na Kosovu, pa se pridružujemo sankcijama Rusiji", rekao je Dačić nedavno za TV Kurir.

Novi DSS: Zloupotreba skupštinskih odbora

Istraživanja pokazuju da sa stavom SSP-a nije saglasan veliki broj građana, a protiv sankcija Rusiji je i većina parlamentarnih stranaka. U razgovoru za RT Balkan predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže da sankcije Rusiji ne dolaze u obzir, s obzirom na to da se trenutno ne vodi rat Rusije i Ukrajine, već Zapada i Rusije, te da ne vidi razlog zbog kog bi se Srbija svrstala na stranu Zapada.

"Uvođenje sankcija bi značilo svrstavanje jer su zapravo i sankcije oruđe u tom ratu Zapada protiv Ruske Federacije", kaže Jovanović i dodaje da je za rat prvenstveno odgovoran Zapad zbog širenja NATO-a i "prenebregavanja legitimnih bezbednosnih briga Ruske Federacije".

On navodi da inicijativa predstavlja zloupotrebu skupštinskih odbora i napominje da kao radna tela Skupštine Srbije, oni ne služe tome da se utvrđuje državna politika.

"Politiku utvrđuje i vodi Vlada Republike Srbije po Ustavu, a u ovakvom političkom sistemu koji počiva na nekoj vrsti polupredsedničkog ustavnog režima, i predsednik Republike može učestvovati u definisanju i sprovođenju politike", navodi Jovanović i napominje da ne veruje da će vladajuća koalicija uvesti sankcije Rusiji.

Dveri: Stefanović mora da bude smenjen

Iz "Dveri" kažu da se taj pokret "oštro protivi" inicijativi SSP-a i ističu da predlog nije u skladu sa državnom politikom Srbije, te da Stefanović mora da bude smenjen sa predsednika Odbora za spoljne poslove.

"Još jedan razlog za njegovu smenu je to što je pre neki dan u Skupštini Srbije organizovao video-sastanak sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Vrhovne rade Ukrajine gde su se pojedini poslanici leve opozicije pozdravljali sa Banderinim nacističkim pozdravom Slava Ukrajini", navodi potpredsednik Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić za RT Balkan.

On smatra da je inicijativa predložena kako bi se dodatno vršio pritisak na aktuelnu vlasti oko uvođenja sankcija i potencijalne nacionalizacije NIS-a.

"To je primarna agenda zapadnih ambasadora u Srbiji, kako bi se urušili strateški odnosi Srbije i Ruske Federacije. Borko Stefanović je čovek koji je po nagovoru zapadnih centara moći 2011. godine potpisao antiustavne sporazume oko uspostavljanja granice sa lažnom državom Kosovo i za to do danas nije odgovarao", kaže Kostić i dodaje da Stefanović nastavlja svoju politiku koja je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i koja za cilj ima uvođenje sankcija Rusiji, ali i pristupanje Srbije NATO-u.

Zavetnici: Treba usvojiti rezoluciju o zabrani uvođenja sankcija

Iz Srpske stranke Zavetnici za RT Balkan napominju da je predlogu "probriselske opozicije" prethodila inicijativa te stranke koju su podržali Dveri i koalicija NADA o zabrani uvođenja sankcija međunarodno priznatim zemljama, ali da taj predlog nije mogao da se predstavi ni u jednom domaćem mediju jer se "tendenciozno nameće narativ da u Srbiji postoji samo prozapadna i probriselska opozicija".

"Čini da se sa određenom namerom odlaže stupanje našeg predloga na dnevni red Narodne skupštine, dok se inicijativa Borka Stefanovića i njegove političke grupacije nameće javnosti kao relevantna i ozbiljna", navodi ona i ističe da se "zagovornici uvođenja jednostranih sankcija ne obraćaju građanima Srbije jer je velika većina njih aposolutno protiv toga".

"Takav scenario vodio bi u potpunu destabilizaciju prilika u zemlji. Zato je važno da se u parlamentu usvoji rezolucija na koju bi se Srbija pozivala svaki put kada se pred njom nađe takav zahtev. Mi smo vojno neutralna zemlja sa teškim istorijskim i političkim iskustvom i mi nikome ne uvodimo sankcije. U Skupštini trenutno postoji ogromna većina da se ovakva rezolucija usvoji, ali vladajuća koalicija je ta koja mora da se opredeli", kaže Đurđević Stamenkovski.

Ona upozorava da oni koji predlažu uvođenje sankcija deluju kao produžene ruke spoljnopolitičkih interesa drugih država, kao i da su zaduženi da klatno zvanične srpske politike pomere na stranu nasuprot Ruske Federacije.

Đurđević Stamenkovski podseća da su autori predloga pre mesec dana boravili u poseti Vašingtonu gde su pred američkim zvaničnicima najavili da će tražiti da Srbija što pre uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

Na bliskost Borka Stefanovića sa administracijama u Vašigntonu ukazuje i depeša 07BELGRADE1632 koju je objavio "Vikiliks". U njoj se navodi da je Stefanović kao politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije 2007. godine Amerikancima otkrio detalje Akcionog plana Vlade Srbije u nastajanju koji je kasnije usvojen pod oznakom "državna tajna".

Reč je o periodu pre jednostranog proglašenja nezavisnosti "Kosova" kada su beogradske vlasti pokušavale da osmisle odgovor na secesionističke težnje Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Inače, o tome da li će se predlog potpredsednika SSP-a naći pred poslanicima u Skupštini Srbije, odlučuje predsednik Skupštine na čijem čelu je Vladimir Orlić iz vladajuće Srpske napredne stranke.

Da li će do toga i doći, te da li će se narodni poslanici izjašnjavati o Stefanovićevoj rezoluciji još nije poznato.

image