Srbija i Balkan

Kurti: Beograd se nekada nije distancirao od Miloševića, a danas od Putina

Oglasio se i bivši sekretar NATO-a, Džordž Robertson, koji je izjavio da zemlje Evropske unije moraju biti spremne "na svaku pretnju Rusije i njenih savezničkih zemalja"
Kurti: Beograd se nekada nije distancirao od Miloševića, a danas od Putina© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo nema problem sa lokalnim Srbima u opštinama na severu, već sa Beogradom koji se nekada nije distancirao od Slobodana Miloševića, a danas od Vladimira Putina.

Kako prenosi "Koha", Kurti je rekao da je tzv. Kosovo ponudilo "prava lokalnim Srbima, omogućavajući im", kako kaže, da se "potpuno integrišu".

"Deset od ukupno 38 opština ima srpsku većinu, 17 odsto odbornika u skupštinama opština u svim opštinama su Srbi. Dobro sarađujemo i oni imaju ministarstva za zajednice. U vladi imam ministra Nenada Rašića. Želimo integraciju Srba na Kosovu. Ovde imamo četiri odsto srpskog stanovništva, ali imamo i druge manjine koje želimo da poštujemo. Želimo da sarađujemo sa zajednicama kako bismo stvorili demokratsku zemlju. Mislim da to ne bi trebalo da bude na osnovu etničkih podela", rekao je Kurti. 

Prema njegovim rečima, problem predstavlja Vlada Srbije.

"Nije problem u narodu, već u Vladi Srbije. Nemamo problem sa kosovskim Srbima koji se integrišu", kaže on, namerno zanemarujući činjenicu da upravo njegove jednostrane akcije dovode do sukoba na KiM.

Dodao je žele da stvaraju "republiku bez jezičkih barijera".

"Imamo Balkanologiju na Filološkom fakultetu da ljudi bolje uče. Iako je fakultet na severu nelegalan, nalazimo načine da prihvatimo te diplome sa fakulteta na severu, pa se i one overavaju", rekao je Kurti.

Možda opet aludira na jednosmerne poteze Prištine zbog kojih je posle NATO agresije na Srbiju, oko 1.500 nastavnika, saradnika u nastavi i nenastavnog osoblja sa Univerzitetu u Prištini, zauvek proterano zajedno sa oko 17.000 studenata koji su nastavu slušali na srpskom jeziku.

Imovina im je uzurpirana i nikada im nije omogućen povratak, a odlukom Vlade Republike Srbije krajem 2001. godine Univerzitet u Prištini prelazi u Kosovsku Mitrovicu, koja je određena kao privremeno sedište Univerziteta.

Kurti: Kosovo prednjači među zemljama Zapadnog Balkana po vladavini prava

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je na Samitu "Balkanske države 2024" da Kosovo prednjači među zemljama Zapadnog Balkana po ekonomskom razvoju i vladavini prava, ističući da je poslednjih godina ojačalo u mnogim oblastima, poput direktnih stranih ulaganja u sektor kulture, sporta, zdravstva i obrazovanja.

"Kosovo ima mnogo da ponudi Evropskoj uniji kada je reč o bezbednosti partnerstvu, jačanju demokratije, ekonomskom razvoju i  da stvaranju regiona koji je razvijen i cveta", zaključio je Kurti.

Robertson: Ruski uticaj slabi demokratske institucije

Bivši sekretar NATO-a, Džordž Robertson, izjavio je da zemlje Evropske unije moraju biti spremne "na svaku pretnju Rusije i njenih savezničkih zemalja".

On je izjavio da opasnost od ruskog uticaja postoji, ali da to, prema njegovim rečima, ne uključuje samo vojnu pretnju i da uticaj Rusije "takođe slabi institucije demokratskih zemalja".

"Rusija i njeni saveznici poput Kine, Irana mogu koristiti tehnike da oslabe naša društva. Sajber-ratovanje i mešanje u izbore se nastavljaju i slabe naše demokratske institucije. Moramo da se priviknemo na činjenicu da ako Putin pobedi u Ukrajini, možemo očekivati da ćemo više ovoga videti u budućnosti", rekao je bivši sekretar NATO-a.

On je još naglasio da Rusija ulaže "u rat sivog sektora", a prema njegovim rečima, takva investicija se vrši i na Zapadnom Balkanu.

image