Srbija i Balkan

Edi u Prištini – Aljbin u Prizrenu: Ni sva Prizrenska liga nije juče pomirila Kurtija i Ramu

Premijer Albanije primio juče u Prištini ključeve grada i konstatovao da će od sada u posetu "drugom glavnom gradu Albanaca" moći i bez dozvole
Edi u Prištini – Aljbin u Prizrenu: Ni sva Prizrenska liga nije juče pomirila Kurtija i Ramu© Tanjug/AP Photo/Vlasov Sulaj

Između premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i premijera Albanije Edija Rame, toliko se zakuvalo da čak ni godišnjica "oslobođenja Kosova od Srbije", čije je obeležavanje juče pompezno počelo u Prištini, nije uspela da ih pomiri.

Štaviše, ni 146. godišnjica Prizrenske lige, koja je "postavila temelje albanske države", takođe juče obeležena na Kosovu, nije pomogla da se u odnosima dvojice lidera napravi ni najmanji pomak.

Albanski premijer Edi Rama jeste juče bio na "Kosovu", ali je čitava poseta, u najmanju ruku, bila logistički košmar za njihove kabinete – kako da se na tako malom prostoru izbegne da se dvojica posvađanih premijera slučajno ne sretnu.

Sam Rama poentirao je negde pri kraju posete, pošto je iz ruku gradonačelnika Prištine, "drugog glavnog grada Albanaca", Perperima Rame, primio "ključeve grada", rečima – "sada je jasno da mogu da dolazim bez dozvola". Što bi značilo – bez dozvole Aljbina Kurtija.

Na kraju, dvojica premijera se, naravno, nisu ni sreli, pa je izbegnuta situacija od pre koji dan sa samita EU i Zapadnog Balkana u Kotoru kada je Rama, kako su javili albanski mediji, ignorisao Kurtija, a u jednom trenutku čak, odbio da ustane da bi se rukovao sa njim.

I juče, "inicijativa" je, čini se, ostala na strani Rame. Naime, prema informacijima koje je portal "Reporteri" dobio iz kabineta Kurtija, prištinske vlasti pozvale su Ramu da povodom godišnjice dolaska međunarodnih trupa na KiM poseti Prištinu, prisustvuje jednom od događaja, ali im je iz Tirane uzvraćeno da "nije moguće da on bude prisutan".

Iz Kurtijevog kabineta juče je potvrđeno da je premijer Edi Rama "odbio da se sastane sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. 

"Na osnovu dosadašnjeg dnevnog reda, čini se da se u Prištini premijer Albanije Rama sastaje sa onima sa kojima smatra da treba da uskladi svoje odnose. S druge strane, premijer Kurti pozvao je premijera Ramu na aktivnosti povodom obeležavanja 25. godišnjice oslobođenja Kosova, 12. juna, a Ramin kabinet nas je obavestio da neće moći da bude prisutan", izjavio je juče portparol vlade u Prištini Perparim Krijeziu.

Umesto sa Kurtijem, Rama je tako juče u Prištini svoje odnose usklađivao najpre sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani, a zatim se sreo i sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom.

Posle tih susreta, Rama je odapeo nove otrovne strelice na račun Kurtija, i sem konstatacije da mu od sada "neće trebati dozvola da poseti Prištinu", ocenio i da je Kurti u međuvremenu uspeo da "spoljnu politiku Kosova pretvori u unutrašnju, odnosno, u "borbu koja može da donese glasove građana, ali, koja šteti samom Kosovu".

Rama je još rekao i da "strast treba držati podalje od politike", da "razum treba da prevlada", kao i da bi trebalo "razdvojiti nacionalni interes od partijskog".

Za to vreme Kurti je bio u Prizrenu, na obeležavanju 146. godišnjice Prizrenske lige, Ramu u govoru nije pominjao ali je naglasio da je "Prizrenska liga kamen temeljac albanskih napora za nezavisnost".

Istorija odnosa Rame i Kurtija 

I dok je juna ove godine Rama odbio da se sretne sa Kurtijem, sredinom jula prošle, Kurti je u Prištini odbio da se sretne sa Ramom koji je bio u zvaničnoj, tj. državnoj poseti tzv. Kosovu.

Par dana pre tog događaja, Rama je prozvao Kurtija da je "tvrdogav i maksimalista" i upozorio ga da "prilike kao što je francusko-nemački plan ne ostaju zauvek na stolu".

Kurti je tada dodao da će se sa Ramom sresti samo na sastanku vlada dveju država. Rama je juče na KiM odgovorio da takav sastanak trenutno nije u planu.

Još pre toga, istorija odnosa dvojice premijera začinjena je, pored ostalog, i detaljima da je Kurti je išao na glasanje u Tiranu, da tamo podrži Raminu opoziciju.

U međuvremenu, Rama se pojavio kao jedan od osnivača "Otvorenog Balkana" što je Kurti shvatio kao nož u leđa. Da sve bude još gore, u vreme kada je Kurti vodio nadčovečansku borbe protiv ZSO, Rama je spremio nacrt platforme za ovu organizaciju srpskog naroda.

Dalje, sredinom prošle godine Kurti je, Rami iza leđa, putovao u Tetovo da, procenili su tada upućeni,  načini još koji korak pozicionirajući sebe kao vođu svih Albanaca na ovim prostorima.

Ubrzo, Rama je u Tirani uhapsio Besnika Mujecija, odbornika Kurtijevog "Pokreta Samoopredeljenje" u Skupštini Prištine, i sudeći po nekim fotografijama, čoveka u drugarskim odnosima sa Aljbinom Kurtijem.

Kurtijev odbornik pao je u akciji albanske policije u kojoj je zaplenjena droga vredna skoro pola miliona evra, a Mujeciju je na teret stavljena sumnja da je učestvovao u prodaji, odnosno u trgovini narkoticima.

U odnosima dvojice premijera slede nove epizode.

Kurtija već za koji mesec čekaju parlamentarni izbori, ostaje da se vidi da li će Rama stići u Prištinu da javno podrži Aljbinovu opoziciju, kao što je Aljbin svojevremeno uradio Ediju, ili će podrška ići malo suptilnije.

image