Srbija i Balkan

Nemci nagradili Dinka Gruhonjića: Dobitnik Nagrade za ljudska prava

On je nagrađen "zbog svog nezavisnog i kritičkog izveštavanja o porastu militantnog nacionalizma i veličanju ratnih zločina u Srbiji"
Nemci nagradili Dinka Gruhonjića: Dobitnik Nagrade za ljudska prava© Medija centar Beograd

Vanredni profesor na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dink Gruhonjić, koji se prethodnih meseci našao u žiži javnosti zbog optužbi za "širenje govora mržnje i netrpeljivosti", "neoustaških" ideja i "antisrpskih rasističkih stavova", dobitnik je Nagrade za ljudska prava nemačkog grada Vajmara na inicijativu Društva za ugrožene narode (STP) i Reportera bez granica (RSF).

Kako su saopštili iz STP i RSF, novinar i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine nagrađen je "zbog svog nezavisnog i kritičkog izveštavanja o porastu militantnog nacionalizma i veličanju ratnih zločina u Srbiji". 

"S velikom radošću pozdravljamo odluku grada Vajmara da jubilarnu 30. Nagradu za ljudska prava dodeli novinaru i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću. Dinko Gruhonjić bio je i ostaje meta klevetanja i pretnji smrću", naveli su u saopštenju za javnosti dodali da su u Srbiji sloboda medija i sloboda izražavanja godinama pod sve većim pritiskom.

Direktor STP-a Roman Kin rekao je da se Gruhonjiću preti "usred Evrope" zbog njegovih "zalaganja".

"Drago mi je što grad Vajmar poštuje neumornu posvećenost Dinka Gruhonjića ljudskim pravima i demokratiji na Zapadnom Balkanu", rekao je on.

Gruhonjić je rekao da nagrada ima veliki emotivni i ljudski značaj za njega i njegovu porodicu.

"To je duboko priznanje mom novinarskom i akademskom radu na promociji ljudskih prava, borbi protiv militantnih etnonacionalističkih ideologija i promociji pomirenja među narodima u postjugoslovenskom regionu", poručio je Gruhonjić.

Dodao je da će mu nagrada pomoći da nastavi tim putem, uprkos sve većim pretnjama s kojima se suočavaju svi koji u Srbiji zagovaraju humane vrednosti.

"Zahvaljujem svima koji su me predložili za ovo visoko priznanje te svim prijateljima, kolegama novinarima, akademskim kolegama i mojim studentima koji podržavaju mene i moju porodicu u ovim teškim trenucima", istakao je Gruhonjić.

Dodela nagrade održaće se 6. decembra 2024. godine u Vajmaru.

Jedan od Gruhonjićevih "faula" je pominjanje ustaškog zločinca Dinka Šakića sa  prošlogodišnjeg festivala "Rebedu" u Dubrovniku. On je tom prilikom  pred hrvatskom publikom izrazio žaljenje što dolazi iz Vojvodine, odnosno što je taj deo Srbije ostao u njenom sastavu nakon raspada Jugoslavije. 

"Mi smo jedini ostali sa Srbijom, ni krivi ni dužni, pa su mi čak izmislili ime Sabahudin. Iako ja imam jedno lepo ime – Dinko, kao Dinko Šakić", rekao je Gruhonjić uz osmeh, posle čega su usledile reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stranke Zavetnici, ali i grupe profesora, poslanika i javnih ličnosti.

image