Srbija i Balkan

Stranke i slučaj Dinka Gruhonjića: Ko osuđuje, a ko brani kontroverznog profesora

Među najglasnijim pristalicama Gruhonjića svrstali su se pripadnici prozapadne opozicije, dok ostale partije, uglavnom, jednoglasno osuđuju njegove uvrede na račun srpskog naroda

Da li profesor Univerziteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić širi "govor mržnje" "neoustaške ideje" i "antisrpske rasističke stavove", ili je programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine prethodnih godina samo koristio svoju "slobodu izražavanja"?

Društvo se ovih dana podelilo na one koji smatraju da je Gruhonjićevo ponašanje nedopustivo za nekog ko podučava srpske studente, kao i na one koji brane njegovo pravo da kaže šta god mu volja, pa čak i da svoje ime uporedi sa imenom nekadašnjeg upravnika koncentracionog logora.

Prozapadna opozicija: Nije Dinko, kriva je vlast

Da Gruhonjić može da izjavljuje šta god hoće, koliko god to vređalo Srbe, uvereni su pripadnici prozapadne opozicije, koji su se krajem prošle nedelje okupili i, u skladu sa svojim parolama i nazivom "Srbija protiv nasilja", stali u odbranu verbalnog nasilja nad pripadnicima srpskog naroda.

Studentima koji se protive govoru mržnje na crtu su tako izašli politički veterani poput Marinike Tepić, koja je akademce uporedili sa smeđekošuljašima, a u redovima prozapadnih opozicionara koji su protestovali za Dinkovo pravo na vređanje bili su i Borko Stefanović i Bojan Pajtić. Saopštenje je tih dana izdao i vojvođanski odbor Pokreta slobodnih građana (koji je deo koalicije Srbija protiv nasilja), a studenti su, uprkos tome što je blokada fakulteta bila mirna, optuženi da su "napali" ovu ustanovu kao da su pijuni vlasti.

"Napad na Filozofski fakultet sa zahtevom da se smeni profesor i novinar Dinko Gruhonjić je nova manifestacija najnižih nacionalističkih poriva i atak na sve slobodne ljude u Novom Sadu. Srpska napredna stranka i njena akademija stoje iza svih ovih nasrtaja mladih lidera. Oni pred izbore pokušavaju da se predstavi kao zaštitnik 'ugrožene Srbije', a svi mi iz opozicije kao destruktivni faktor i na kraju izdajnici", rekao je predsednik vojvođanskog odbora ove partije Miroslav Ilić.

Njihove kolege iz novosadske Demokratske stranke ocenjuju da je reč o "politički, ideološki i lukrativno motivisanom nasilju" koje nema veze sa akademskim pravima i slobodama. Međutim, ne pričaju o Dinku, nego o studentima.

U ovom taboru je, očekivano, i Nenad Čanak iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je uvek na strani na kojoj se Srbi optužuju za genocid i sve ostale zločine vaskolikog čovečanstva. On ne samo da je prisustvovao protestu Dinkovih pristalica, već je i nekoliko dana ranije potpisao "apel" međunarodnoj zajednici da "spreči predsednika Vučića da sprovodi unutrašnju represiju", a sve povodom "poziva na linč protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić".

U ovom apelu pridružili su mu se, između ostalih, i naslednik u LSV-u Bojan Kostreš, advokat Aleksandar Olenik, sociolog Vesna Pešić, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković, kao i Balša Božović.

Da li je demokratija veličati ustaše?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedan je od onih koji su osudili Gruhonjićeve izjave i rekao da sve najgore misli o njima, ali da će svim silama štititi njegov fizički integritet i njegovo pravo na drugačije mišljenje.

"Ne postoji čovek koji gore misli o svakom slovu ili reči koje je taj čovek izgovorio. Sram ga bilo za Dinka Šakića. Ustaški zlikovac koji je poklao desetine hiljada Srba. Sram te bilo za to. To ne znači da neko sme da ugrožava njegov fizički integritet", rekao je Vučić.

I u njegovoj partiji ne mogu da se otmu utisku da Gruhonjić jedini snosi odgovornost za ono što je pričao.

Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav vlade, Miloš Vučević, izneo je svoj stav o "slučaju Gruhonjić".

"Što se tiče Dinka Gruhonjića, a i Ane Lalić, pošto su isti, kod njih vidite jednu ogromnu mržnju prema svemu što je srpsko i što ima veze sa Srbijom. Možemo reći da je to njihovo demokratsko pravo, ali nije demokratsko pravo da veličate ustaške zločince i nije sloboda govora da nam veličate poglavnika fabrike smrti na prostoru Evrope i sveta", rekao je Vučević, inače, bivši gradonačelnik Novog Sada.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, član glavnog odbora SNS-a, poručio je da ne može da podrži one koji, kako je rekao, veličaju ubice srpskog naroda, ljude koji se ponašaju na secesionistički način, govore najgore o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zemlji u kojoj žive.

"Posle ćutanja cele opozicije od nekoliko dana, došli smo sada do otvorenog branjenja tih ljudi. A ja se pitam da li bi takve stvari mogle da prođu u bilo kom drugom evropskom društvu, na koji se upravo ta opozicija stalno poziva", upitao je Šapić.

Ni u SPS-u nemaju razumevanja za uvrede Dinka Gruhonjića na račun srpskog naroda. Ono što je on izrekao ocenjuju kao sramno i skandalozno.

"Srbija je demokratska zemlja u kojoj nikom ne sme biti ugrožen fizički integritet i gde svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali, i mi imamo pravo na svoje mišljenje i drugačiji stav. Video sam da određene organizacije tvrde da su studentski protesti napad na profesora, ali kako onda tumačiti ono što je Dinko uradio? Nije ovde reč ni o kakvom  progonu, niti bilo ko želi da ugrožava autonomiju Univerziteta i Filozofskog fakulteta. Naprotiv. Treba se zapitati da li Gruhonjić svojim izjavama ugrožava integritet Univerziteta i Filozofskog fakulteta", kaže za RT Balkan Đorđe Milićević iz SPS-a, ministar bez portfelja, koji je prošle godine nekoliko meseci vršio funkciju v. d. ministra prosvete.

Osude i poluosude

Aleksandar Pavić, poslanik grupe "Mi – Snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović", takođe je zatražio da Gruhonjić položi račune za svoje izjave, pridruživši se protestnom pismu grupe profesora, poslanika i javnih ličnosti objavljenom zbog, kako se navodi, "neoustaških ideja u srpskoj akademskoj javnosti".

Gruhonjić, kako oni podsećaju, između ostalog, piše o tome da živi u "duboko degenerisanom društvu", među "malim primitivnim narodom", s "ljudima čudnih fizionomija i neartikulisanog jezika" kojima će u budućnosti "noge biti sve kraće, a pogledi sve tuplji", a čija deca žele "samo da dovrše pokolj koji su im očevi započeli".

"Smatramo da Gruhonjićeva rasistička haranga protiv srpskog naroda, baš kao propaganda hrvatskih i muslimanskih ustaša uoči 1941, služi za to da opravda genocid kome su Srbi danas podvrgnuti od strane NATO država i potomaka zločinaca iz Drugog svetskog rata. Takvo postupanje podržavaju i oni koji danas brane Dinka Gruhonjića od studenata. Potrebno je da srpska javnost zna da oni ne predstavljaju ni Univerzitet u Beogradu, niti Univerzitet u Novom Sadu", zaključuju potpisnici.

Prethodno su u saopštenju, objavljenom 28. marta, iz pokreta "Mi – Snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović" naveli da nepokolebljivo stoje uz hrabru srpsku omladinu i studente Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji su u ime ujedinjenog srpskog naroda ustali protiv neonacističkih izjava vanrednog profesora na Odseku za medijske studije, Dinka Gruhonjića.

"Zajedno sa onima koji su budućnost naše zemlje, našim studentima, šaljemo jasnu poruku da su međuverska i međunacionalna tolerancija kao i poštovanje srpskih, jeverejskih i romskih žrtava suštinske vrednosti svakog civilizovanog društva i, samim tim, neophodni uslovi za rad jednog univerzitetskog profesora", istakli su u saopštenju.

Podsetili su srpsku javnost da je Gruhonjić kao univerzitetski profesor, uz veoma mali broj časova rada, "primao natprosečno visoku državnu platu", koja je, navode, zarađena "poštenim i mukotrpnim radom srpskog seljaka, lekara, nastavnika – svih nas".

"Zloupotrebljavajući tu nepravedno i etički upitno stečenu privilegiju – da radi kao profesor na univerzitetu – Dinko Gruhonjić je dugi niz godina podmuklo isprobavao granice trpeljivosti srpskog naroda na ismevanje, ponižavanje i otvoreno neprijateljstvo prema državotvornosti i suverenitetu Republike Srbije", dodaje se u saopštenju. 

Kako se navodi, upozorovaju celokupnu akademsku zajednicu, nadležna ministarstva, vladajući režim i sve predstavnike ovim slučajem ogoljene lažne opozicije, da pokret "Mi – Snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović" nepoklebljivo stoji uz studente i uz svoj srpski narod, ujedinjen u poštovanju svih verskih i nacionalnih razlika i manjina u Srbiji.

"Ukoliko Dinko Gruhonjić i dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu ne budu u skladu sa studentskim zahtevima razrešeni dužnosti, mi ćemo preduzeti sve raspoložive korake u borbi protiv otvorenih izdajnika srpskih interesa. Takođe, podvlačimo, da ćemo svim sredstvima zaštiti i ponosno stati uz našu jedinu budućnost, našu omladinu i studente da bismo zajedno iskorenili negativnu selekciju, sačuvali ih u otadžbini i omogućili povratak svih onih koji su nepravedno proterani imenovanjem na važne funkcije ljudi poput Dinka Gruhonjića", ističe se u saopštenju.

I Novi DSS koji je deo koalicije NADA nedvosmislen je u osudi ponašanja i izjava Dinka Gruhonjića. 

"To što Dinko Gruhonjić pominje Dinka Šakića, makar i u šaljivom kontekstu, zaslužuje najoštriju osudu javnosti i smatramo da bi takvo ponašanje u budućnosti moralo biti i zakonski sankcionisano. Nacizam je veliko zlo i svaka relativizacija istog, a posebno ako to radi profesor na Novosadskom univerzitetu, ne sme biti dozvoljena u društvu koje je kroz istoriju strašno postradalo upravo od tog nacizma. Ovakve izjave su potpuno neumesne imajući u vidu položaj srpskog naroda i istorijski trenutak u kom se nalazimo", ističe za RT Balkan Predrag Marsenić iz ove stranke.

I koalicioni partner Novog DSS-a Pokret za odbranu Kraljevine Srbije, pozdravio je studentske proteste, dodajući da su akademci "pokazali visok stepen patriotizma kada su osudili skandalozne javne nastupe svog profesora".

Oni su, međutim, umesto čiste osude mržnje, radije upotrebili "poluosudu".

Lider POKS-a Vojislav Mihailović naveo je da bi bio "daleko veći efekat po odbranu srpskog nacionalnog interesa kada bi blokirali zgradu u kojoj boravi predsednik".

"Reči Dinka Gruhonjića, koliko god se ne slagali sa njima i snažno ih osuđivali, ne ostavljaju ni približno tako katastrofalne posledice po srpski narod i državu, koliko ostavljaju dela, tačnije nedela predsednika Srbije, koji je ugasio poslednje tragove srpske državnosti na Kosovu i Metohiji, a sada se sprema to isto da učini i u Republici Srpskoj. Njemu treba Dinko i slični da bi veleizdaju koju čini zamaskirao i predstavio se pred Srbima kao patriota", ocenio je Mihailović.

Vanparlamentarna stranka Zavetnici podnela je tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Gruhonjića i Lalićeve, zbog, kako su naveli, širenja i podsticanja na rasno, versko i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Pravni zastupnik ove stranke, advokat Dragoslav Ljubičanović, rekao je da su upozoravajući događaji ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde se cepaju i gaze simboli Republike Srbije, "što biva praćeno egzaltacijama i ovacijama".

Prema njegovom mišljenju, to što se dešava je samo vrh ledenog brega aktivnosti te grupe ljudi, koje imaju za cilj da u lošem svetlu predstave Srbiju i SPC.

Ljubičanović je najavio da će o svemu biti obaveštena ambasada Izraela zbog toga što je Gruhonjić pominjao ustaškog zločinca Dinka Šakića, a biće upućen i zahtev tužilaštvu Hrvatske da ispita slučaj, jer se desio na teritoriji te države.

image