Svet

Ko su ekstremni desničari koji bi da sruše nemačku vladu?

Šta omanji plemić, bivša poslanica, stručnjak za preživljavanje i bivši vojnik imaju zajedničko? U Nemačkoj, to je (navodno) želja za rušenjem sistema i uvođenja monarhije
Ko su ekstremni desničari koji bi da sruše nemačku vladu?© Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

Nemačka policija sprovela je jednu od najvećih akcija u svojoj istoriji, u kojoj je učestvovalo oko 3.000 policajaca i tokom koje je uhapšen veći broj ljudi navodno povezanih sa ekstremno desnim pokretom "Građana rajha" (Reichsbürgerbewegung), koji su planirali da upadnu u Bundestag i kidnapuju vodeće nemačke političare, i ponovo uspostave Nemačko carstvo.

Tokom istrage, pripadnici policije pronašli su oružje u više od 50 objekata, a tu je između ostalog bilo pištolja, mačeva, noževa, kaciga i naočara za noćni vid. Pronađeno je i nekoliko komada oružja koje je pripadalo nemačkim policajcima umešanim u zaveru, piše "Bild".

Kako navode istražitelji, pripadnici ove grupe navodno su verovali da će zauzimanje nemačkog parlamenta biti okidač za masovne nemire širom zemlje, koje bi oni iskoristili za preuzimanje vlasti i uspostavljanje nove vlade sa njihovim vođom, princem Hajnrihom na čelu.

Princ Hajnrih XIII je potomak aristokratske porodice Rojs, koja je vekovima vladala jednom od manjih nemačkih državica na prostoru današnje pokrajine Tiringije. Ovaj ekscentrični plemić uhapšen je na svom imanju Vajdmanšil, na jugoistoku te pokrajine, koji je podigao njegov predak Hajnrih LXXII početkom devetnaestog veka.

U porodici Rojs postoji tradicija da sva muška deca nose ime Hajnrih, a razlikuju se brojevima, koji se resetuju na početku svakog veka.

Hajnrih XIII rođen je 1951. godine u Hesenu, u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj. Veći deo svog života proveo je kao poslovni čovek u Frankfurtu, gde je živeo hedonistički, u braku sa ćerkom iranskog bankara. U mladosti je bio ljubitelj automobila i brze vožnje, a navodno je dobio i nadimak "Hajnrih trkač".

Nakon ujedinjenja dve Nemačke, on je pokušao da kroz proces restitucije povrati vlasništvo nad zemljištem u Turingiji, koje su istočnonemački komunisti oduzeli njegovoj porodici, u čemu je imao samo ograničen uspeh. Njegovi rođaci tvrde da je to u velikoj meri uticalo na njegovo skretanje u politički radikalizam, navodi "Bild".

Princ Hajnrih bio je zagovornik ideje da Savezna Republika Nemačka nije legitimna i suverena država, već da se ona do današnjeg dana nalazi pod okupacijom saveznika iz Drugog svetskog rata. Ove ideje centralni su deo ideologije pokreta "Građana rajha", koja po procenama Kancelarije za zaštitu ustava ima oko 21.000 članova.

U zaveru umešani i bivši pripadnici Bundesvera

Još jedan vodećih članova ovog pokreta je i šezdesetdevetogodišnji Ridiger von Peskatore, nekadašnji komandir jedinice padobranaca pri nemačkim specijalnim snagama, preteče današnje specijalne jedinice KSK. Kako navodi "Bild", on je krajem devedesetih godina otpušten i osuđen na dve godine uslovnog zatvora zbog krađe većeg broja pištolja iz fonda vojske i policije nekadašnje Istočne Nemačke.

Kako navode istražitelji, on je bio vodeći "čovek iz vojske" ovog pokreta.

Piter Verner, koji je devedesetih bio deo iste jedinice kao i von Peskatore, takođe je bio član ove "Nove nemačke armije". Ovaj pedesetčetvorogodišnjak poslednjih godina radio je kao "stručnjak za preživljavanje", a u Norveškoj i Nemačkoj je vodio obuke preživljavanja u najrazličitijim uslovima. I on je pokazivao duboko nepoverenje prema državi i njenim institucijama, za koje je smatrao da nisu pouzdane u slučaju vanrednih situacija, prenosi "Bild".

Kada je nemačka televizija ZDF radila reportažu o njemu 2016. godine, Verner je gledaocima pokazivao kako se u šumskim uslovima sprema obrok od pacova. Morate da presečete životinju nožem celom dužinom, rekao je on tom prilikom, onda mu se koža lako ljušti, "kao pantalone ili jakna".

Policija je tokom istrage njegove kuće početkom godine pronašla pištolj i municiju, koju je Verner navodno posedovao bez dozvole. U videu koji su istražitelji pronašli, on je govorio o državnom udaru, a vladu je nazvao "kriminalnom organizacijom koja će uskoro biti zamenjena nečim novim", prenosi "Bild". Policija je navodno presrela njegove razgovore u kojima on govori o napadu na parlament i hapšenju poslanika.

Kao "mozak" ove operacije policija je identifikovala Andreasa M, koji je radio kao logističar u specijalnoj jedinci Bundesvera. On je više puta bio na misijama u Avganistanu, o čemu je čak napisao i knjigu. Nakon povratka iz Avganistana, on je bio razmešten u jedinicu KSK-a u mestu Kalf, u Baden-Virtembergu.

Andreas M. je pažnju svojih nadređenih privukao nakon što je odbio da se vakciniše, navodeći da obavezna vakcinacija članova oružanih snaga "nije u skladu sa okupatorskim zakonima", što je izgleda bilo dovoljno za vojno-obaveštajnu službu da se umeša u ceo slučaj.

Istražitelji veruju da je on u oktobru pomogao članovima ove "terorističke grupe“ da pristupe jednoj od baraka Bundesvera.

Najzvučnije ime - bivša poslanica Bundestaga

Posebnu pažnju javnosti privukao je slučaj Brigit Malsak-Vinkeman, sudije regionalnog suda u Berlinu i nekadašnje poslanice partije Alternativa za Nemačku (AfD). Istražitelji veruju da je ona bila zadužena za plan upada u Bundestag, pošto je i sama radila u toj zgradi pune četiri godine, od 2017. do 2021. godine.

Istražitelji tvrde da se ona sastajala sa princem Hajnrihom u jednom restoranu u Berlinu, kao i da je tom sastanku prisustvovao još jedan član AfD-a. Među optuženima za pokušaj državnog udara nalaze se još dva bivša člana ove partije na regionalnim nivou.

Kada je reč o "policijskom krilu pokreta Građana rajha", njega je navodno predvodio nekadašnji glavni inspektor policijske stanice u Hanoveru Mihail Frič. On je suspendovan sa posla nakon što je prisustvovao "skupovima na kojima su isticani grubi slogani" i uporedio današnje službe bezbednosti sa SS divizijama. Frič je 2020. godine vratio svoju ličnu kartu kako bi se prijavio za "državljanstvo Rajha", a svoje mesto rođenja hteo je da promeni u "Pruska".

Bivši oficir bio zadužen za nabavku naoružanja

Pripadnici ove grupe navodno su raspolagali sa velikom količinom oružja, od kojih su neki bili legalni, a drugi ilegalni. Oni su posedovali i više od desetak sofisticiranih satelitskih mobilnih telefona, koji bi mogli da rade čak i kada bi telefonska mreža pala.

Dobavljanje oružja za ovu grupu bilo je posao Maksimilijana Edera, nekadašnjeg oficira koji je 1999. godine predvodio jedan bataljon Bundesvera na tzv. Kosovu. On je navodno dobio 50.000 evra od princa Hajnriha kao bi opremio "vojno krilo" ove organizacije, poznato kao "Nova nemačka armija".

Tokom prošlogodišnjih poplava u Nemačkoj, Eder i njegovi saradnici izašli su na teren kako bi pomogli ljudima u nevolji. Ipak, kako navodi "Bild", oni su "samo odmogli", a Eder je kažnjen sa 3.500 evra zbog nošenja uniforme bez dozvole.

Eder je u novembru u dubinama bavarskih šuma navodno snimio video u kom poziva na rušenje vlade. To je, kako on tvrdi, moguće ako se priključi "grupa posvećenih ljudi", i može biti gotovo "do Božića". Eder je trenutno u pritvoru.

Članovi "Građana rajha" navodno su već podelili funkcije u novoj vladi koju su hteli da formiraju. Princ Hajnrih bi bio na njenom čelu, dok bi Maslak-Vilkemanova bila ministarka pravde. Međutim, ubrzo je došlo do podela, pošto se Hajnrihu navdno nije dopao kandidat za ministra finansija, dok je i ministar spoljnih poslova ciljao na tu funkciju. Nova vlada mi navodno uključivala i nekoliko krajnje čudnih funkcija, poput "komisionara za spiritualnost i medicinu", dok je jedan astrolog navodno trebao da bude na čelu sektora "transkomunikacija", prenosi "Bild".

Istraga na ovom nivou verovatno se nikada ranije nije dogodila u Nemačkoj, a u njoj je učestvovalo oko 3.000 policajaca koji su koordinisano upali i veći broj lokacija širom zemlje u sredu ujutru.

Na kraju, misija je bila uspešna, navodi "Bild".

image