Svet

Istraživanje: Desantis popularniji od Trampa, pobedio bi Bajdena

Republikanci i neopredeljeni konzervativci sve više žele trampizam bez Trampa
Istraživanje: Desantis popularniji od Trampa, pobedio bi Bajdena© Keystone Press Agency/Ronen Tivony

Guverner Floride Ron Desantis popularniji je među republikancima od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, pokazuje istraživanje lista "Ju-Es-Ej Tudej" i Univerziteta Safolk.

Oko 56 odsto republikanaca podržava Desantisa, dok je za Trampa 33 odsto njih, što je razlika od 23 odsto.

Čak 60 odsto glasača Republikanske partije želi predsedničkog kandidata koji bi nastavio Trampovu politiku, a da nije Tramp, dok 31 odsto anketiranih kaže da se nada da će se bivši predsednik ponovo kandidovati.

"Republikanci i neopredeljeni konzervativci sve više žele trampizam bez Trampa", kaže direktor Centra za politička istraživanja Univerziteta Safokl David Paleologos.

Čak dve trećine republikanaca želi da Desantis bude predsednički kandidat 2024. godine, dok se samo 24 odsto njih protivi tome. 

Istraživanje pokazuje da pozitivan stav o Trampu ima 64 odsto republikanaca, što je pad od 11 odsto u odnosu na oktobar, a porastao je i broj onih koji imaju negativan stav o njemu - sada ih je 23 odsto, dok ih je u oktobru bilo 18 odsto.

U potencijalnom duelu Bajden-Tramp, pobedio bi aktuelni predsednik, dok bi između Bajdena i Desantisa, Amerikanci izabrali guvernera Floride, navodi se u zaključcima ovog istraživanja.

image
VV inauguration
banner