Svet

"Miror": Posle "patriota" i avioni za Ukrajinu, o Krimu niko i ne razmišlja?

Niko u diplomatskim krugovima nije rekao da bi Ukrajinci mogli da zauzmu Krim, čak ni oni sami, istakao je zapadni zvaničnik
"Miror": Posle "patriota" i avioni za Ukrajinu, o Krimu niko i ne razmišlja?Getty © Dan Kitwood / Staff

Zapadni saveznici planiraju da "ubrzaju kraj rata" i mogli bi da pošalju borbene avione u Ukrajinu, najavili su anonimni zapadni zvaničnici za britanski "Miror", dodajući da Zapad ne veruje da bi Kijev mogao da zauzme Krim.

SAD su spremne da pošalju raketne sisteme "patriot", kako bi ojačali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, a Zapad planira da Kijevu obezbedi i nove borbene avione. 

"Sve je to pod kontrolom i sve je to deo ovog tekućeg razgovora sa Ukrajincima, mnogo zavisi od toga gde Ukrajinci najviše žele da ulože vojne napore", rekao je anonimni zapadni zvaničnik "Miroru".

Sagovornik britanskog lista je istakao da se razmatra slanje vojne opreme koja bi Ukrajini obezbedila prednost na terenu, ali da nikakve konkretne odluke nisu donete. U igri je, kako navodi, sve osim napada na rusko tlo. 

"Postavljamo pitanje u kom pravcu se kreće sukob i da li postoje stvari koje se mogu učiniti da se Ukrajinci brže dovedu u bolju poziciju od trenutne, zato što će situacija dugo trajati i odugovlačiti se, a ukrajinski narod će sve više ostajati bez vode, grejanja i struje", dodao je. 

Zelenski i Zapad znaju da Krim nije opcija

Ipak, sagovornik "Mirora" naglašava da niko u diplomatskim krugovima ne veruje da bi Kijev mogao da preuzme Krim.

"Nisam čuo da je neko rekao da Krim može biti ponovo zauzet – nisam čuo ni Ukrajince da to kažu. Bio bih veoma iznenađen da je taj scenario nekome na umu", naglasio je zapadni zvaničnik i otkrio da nijedan američki lider ne veruje da bi Ukrajinci mogli da isteraju ruske snage sa tog poluostrva.

Opcije su ili dogovor Rusije i Ukrajine oko Krima, ili zamrznuti konflikt, preneo je "Miror" i dodao da njihov sagovornik smatra da "Zelenski nije javno razgovarao o budućnosti Krima iz straha da će demoralisati svoje snage".

"Zelenski neće otvoreno reći da Ukrajina ne može ponovo sa zauzme Krim – njemu je potrebno da ukrajinski borci budu veoma motivisani i oprezan je da im ne umanji borbeni moral", rekao je zapadni zvaničnik.

image