Svet

Mask protiv Faučija: Mnogo toga će se otkriti

Američki milijarder ponovo sumnjiči Bajdenovog kovid specijalistu za nečasne radnje
Mask protiv Faučija: Mnogo toga će se otkritiGetty © Photo by Alex Wong/Getty Images)

Bajdenov "kovid specijalista", američki epidemiolog Entoni Fauči, koji je mesecima zagovarao zatvaranje Amerikanaca zbog pandemije, mogao bi, bar ako se Ilon Mask pita, da i sam dočeka nešto slično.

"Mnogo toga će se otkrivati kako Fauči bude gubio moć", poručio je čuveni američki milijarder i vlasnik "Tvitera" koji je i nedavno na svojoj platformi napisao "Optužite-Faučija", i najavio objavljivanje dokaza o cenzuri informacija u vezi sa pandemijom.

Mask koji sve više podgreva sumnje u ispravnost Faučijeve biografije (u koju se inače demokrate zaklinju) ovako je odgovorio na objavu američkih komičara "Konzervativni blizanci" koji su pred svojih 1,6 miliona pratilaca ustvrdili da je "samo dve godine kasnije" američka Agencija za hranu i lekove priznala da "Fajzer vakcina izaziva krvne ugruške".

U istu diskusiju uključio se i advokat i borac za zaštitu životne sredine Robert Kenedi Mlađi, koji je inače jedan od sinova ubijenog američkog senatora Roberta, mlađeg brata takođe likvidiranog predsednika Džona Kenedija.

"Fauči je kupio zavet ćutanja virusologa širom sveta sa ukupno 37 milijardi dolara godišnjih isplata u grantovima za istraživanje. Istina će se rasplesti s odlaskom ovog platiše", poručio je Kenedi na šta je Mask zaključio: "Tačno".

Takozvani "kovid car" Fauči koji je na funkciji već pola veka i sa položaja je ispratio čak sedam američkih predsednika, najavio je već svoje povlačenje sa mesta Bajdenovog savetnika i direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

To povlačenje, međutim, teško da će proći glatko, budući da se, osim Maskovih pretnji o otkrivanju istine u vezi sa pandemijom, sve jače čuju i brojni drugi glasovi koji pozivaju da se ozbiljno proveri i preispita šta je i kako je Fauči radio.

Tako je američki senator Rand Pol zahtevao od Bajdenove administracije da sačuva dokumente i poruke koje bi mogle da postanu dokaz u potencijalnoj istrazi.

"Faučijeva ostavka ne bi trebalo da spreči punu istragu o poreklu pandemije. Od njega se mora tražiti da svedoči pod zakletvom o bilo kakvim razgovorima u kojima je učestvovao u vezi sa curenjem iz laboratorije u Vuhanu. Njegova politika uništila je živote", napisao je Pol u odgovoru na Maskovu objavu "Optužite-Faučija".

Dokumenta objavljena u septembru pokazuju da Nacionalni institut za javno zdravlje i Faučijev institut za infektivne bolesti finansiraju neprofitnu organizaciju "EkoHelt alajans", koja je finansirala eksperimente sa koronavirusima slepih miševa u Vuhanu, gde se pandemija i razbuktala.

Bajdenov "kovid specijalista" odavno je već na zubu republikanaca koji su najavili da će jedna od istraga koje će pokrenuti čim preuzmu Predstavnički dom, biti i o tome kako se tačno Fauči borio protiv pandemije.

Inače, neto vrednost Faučijevog domaćinstva je za vreme pandemije porasla za neverovatnih 66 odsto, ukazuju podaci objavljeni krajem septembra dobijeni na osnovu američkog Zakona o slobodi pristupa informacijama. 

Prema tim podacima, Fauči je 1. januara 2019. prijavio imovinu u neto vrednosti od ukupno 7.523.634 dolara, a tri godine kasnije, 1. januara 2022, čak 12.677.513 dolara. Odnosno, Fauči može da se pohvali da je tokom pandemije zaradio ukupno pet miliona dolara.

Podaci do kojih je došao projekat "Open d buks" ukazuju da je Fauči je u 2021. godini dobio platu od 456.028 dolara, što ga čini najplaćenijim službenikom u celoj saveznoj vladi. Njegova supruga Kristin Grejdi, glavna bioetičarka Nacionalnog instituta za zdravlje, se takođe se dobro snalazi – prošle godine je zaradila 238.970 dolara.

image