Svet

Avganistan: Talibani zabranili ženama da studiraju

Svim državnim i privatnim univerzitetima naloženo da studentkinjama momentalno zabrane ulazak
Avganistan: Talibani zabranili ženama da studiraju© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla, File

Ženama koje studiraju na fakultetima u Avganistanu od danas je zabranjen pristup zgradama univerzita, saopštilo je ministarstvo visokog obrazovanja te zemlje.

U skladu sa odlukom ministarstva, svim državnim i privatnim univerzitetima naloženo je da studentkinjama momentalno zabrane ulazak.

Do ovog poteza talibanskih vlasti došlo je u trenutku kada su se predstavnici članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sastali u Njujorku kako bi razgovarali o situaciji u Avganistanu.

"Talibani ne mogu da očekuju da će biti legitimni član međunarodne zajednice, dok ne poštuju prava svih Avganistanaca, a posebno ljudska prava i osnovne slobode žena i devojaka", poručio je Robert Vud, zamenik američkog ambasadora u Savetu bezbednosti.

Portparol UN Stefan Dužarik saopštio je da je reč o još jednom prekršenom obećanju talibana.

"To je još jedan veoma zabrinjavajući potez i teško je zamisliti kako zemlja može da se razvija, da se nosi sa svim izazovima koje ima, bez aktivnog učešća žena", rekao je on.

Inače, prošlogodišnje povlačenje američkih trupa omogućilo je talibanima povratak na vlast u Avganistanu, dve decenije nakon što je srušen talibanski režim u toj zemlji.

Reč je o organizaciji koja je pod sankcijama UN zbog terorističkih aktivnosti, a otkako su se vratili na vlast, talibani su nastavili sa konzervativnom politikom koju su vodili 1990-ih godina prošlog veka.

image