Svet

Makron: Evropa da smanji zavisnost od Amerike i NATO-a

Moramo ponovo da razmislimo o našoj strateškoj autonomiji, poručio predsednik Francuske
Makron: Evropa da smanji zavisnost od Amerike i NATO-a© Taanjug/AP Photo/Raad Adayleh

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je stav da Evropa treba da smanji zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država i razvije sopstvene odbrambene kapacitete, piše "Volstrit džornal".

Makron je istakao da formiranje evropskih odbrambenih snaga ne vidi kao alternativu NATO-u, te da će jača Evropa omogućiti kontinentu da bude autonomniji u okviru Alijanse.

"Moramo ponovo da razmislimo o našoj strateškoj autonomiji", rekao je Makron reporterima po povratku sa samita u Jordanu i napomenuo da Evropa, pored odbrane, treba da radi i na autonomiji u oblasti tehnologije, što uključuje i smanjenje zavisnosti od SAD.

Naveo je da ne treba zavisiti od Alijanse, već sarađivati sa vojnim savezom.

"U NATO-u, sa NATO-om, ali ne i da budemo zavisni od NATO-a", poručio je Makron.

Francuski predsednik je već razbesneo Ukrajinu i pojedine saveznike pozivajući Zapad da Rusiji da bezbednosne garancije u okviru budućih mirovnih pregovora o okončanju rata u Ukrajini, piše američki list.

Nakon posete Vašingtonu krajem novembra gde se sastao sa američkim kolegom, Makron je francuskim medijima saopštio da je sa Džozefom Bajdenom razgovarao o "bezbednosnoj arhitekturi u kojoj želimo da živimo sutra".

"To znači da je jedna od suštinskih tačaka kojima moramo da se pozabavimo, kao što je to predsednik Putin uvek govorio, strah da će NATO doći do Rusije i rasporediti oružje koje bi moglo da je ugrozi", dodao je tada predsednik Francuske.

On je sada ponovio zahtev o "bezbednosnim garancijama", i napomenuo da se one moraju odnositi na Ukrajinu i Rusiju, ali i na Azerbejdžan, Gruziju, Moldaviju i Jermeniju.

"Kada govorim o garancijama, govorim o svim tim zemljama, o nama, ali i o Rusiji", rekao je Makron koji već mesecima redovno telefonira sa Vladimirom Putinom, zbog čega su negodovali lideri istočne Evrope.

"Neka mi svi Evropljani i zapadnjaci, koji mi drže moralne lekcije, objasne ko će sedeti za pregovaračkim stolom. Što se mene tiče, ne želim da Kinezi i Turci sami pregovaraju o budućnosti", zaključio je francuski predsednik.

image