Svet

Amerikanci obučavaju Ukrajince za "patriot" na svojoj teritoriji?

Antiraketni sistem je deo bezbednosnog paketa vrednog 1,85 milijardi dolara, koji je Bajden obećao Zelenskom
Amerikanci obučavaju Ukrajince za "patriot" na svojoj teritoriji?www.globallookpress.com © ©

Pentagon razmatra mogućnost da sprovede obuku pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za upravljanje sistemom antiraketne odbrane "patriot" u nekoj od vojnih baza u Sjedinjenim Državama, izjavila su dvojica zvaničnika Ministarstva odbrane, prenosi "Politiko".

Od početka specijalne vojne operacije u februaru, ukrajinske oružane snage su završile obuku za niz različitih sistema naoružanja koje je obezbedio NATO, ali sve do sada obuka nije obavljana u Sjedinjenim Državama. Do sada, SAD su obučavale Ukrajince u Evropi.

Vest da Ministarstvo odbrane razmatra opciju da sprovede obuku u SAD dolazi dan nakon što je Bajdenova administracija objavila da će obezbediti jednu bateriju sistema "patriot" za Ukrajinu, ali konačna odluka o tome još nije doneta, piše "Politiko".

Kijev je mesecima ranije tražio da mu bude isporučen "patriot", visokosofisticirani sistem protivvazdušne odbrane namenjen obaranju raketa i aviona. Kako saopštavaju zvaničnci, jedan od problema za SAD je složenost sistema i dug proces obuke. "Očekuje se da će biti potrebno nekoliko meseci da se Ukrajinci obuče da upravljaju `patriotom`," saopštio je Pentagon.

Obuka će se možda vršiti u bazi u Fort stilu u Oklahomi, gde se nalazi većina instruktora i simulatora. Sprovođenje obuke u Evropi je izvodljivo, ali to za SAD znači mnogo logističkih poteškoća, rekao je zvaničnik.

Sistem, koji uključuje nekoliko vozila sa kontrolnim stanicama, radarima i generatorima, verovatno neće stići na bojno polje još mnogo meseci. Kako je izjavio treći zvaničnik, "patriot" neće biti prebačen u Ukrajinu sve dok Ukrajinci ne budu potpuno obučeni kako da ga koriste.

Što više naoružanja za Ukrajinu

Pentagon će verovatno u Ukrajinu poslati sistem "patriot" iz Sjedinjenih Država, umesto da šalje bateriju sa lokacija kao što su Bliski istok ili Evropa, rekao je zvaničnik.

Dodatno napredno naoružanje za Ukrajinu bilo je u centru razgovora između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i američkih zvaničnika tokom njegove posete Vašingtonu u sredu. "Patriot" je deo bezbednosnog paketa od 1,85 milijardi dolara, koji je Bajdenova administracija obećala Zelenskom. Ovaj paket uključuje i raznu municiju, minobacače i komplete za navođenje.

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa Bajdenom u Beloj kući, Zelenski je zahvalio Bajdenu što je Ukrajini obezbedio odbrambeni raketni sistem "patriot", a zatim je rekao da će tražiti još naoružanja, na šta mu je Bajden odgovorio: "Radimo na tome."

Bajdenova administracija je do sada izbegavala da Ukrajini šalje naoružanje većeg dometa iz straha da ne isprovocira Rusiju i ne izazove novu eskalaciju sukoba.

Bajden je u sredu odbacio ideju da bi slanje "patriota" moglo da eskalira situaciju, tvrdeći da je to odbrambeni sistem, koji će se koristiti isključivo za obaranje ruskih projektila koji bombarduju ukrajinsku infrastrukturu: "To nije eskalirajuće, već defanzivno oružje", rekao je američki predsednik.

image