Svet

Otvorena sezona lova na Ruse: Advokatska kancelarija iz Ukrajine pokrenula kampanju "prijavi rašistu"

Advokati iz Lavova obećavaju da će "pravnim putem" rešiti problem "rašista"
Otvorena sezona lova na Ruse: Advokatska kancelarija iz Ukrajine pokrenula kampanju "prijavi rašistu"www.globallookpress.com © Andrea Ronchini/Keystone Press Agency

Ukrajinska advokatska kancelarija "T i M" pokrenula je zastrašujuću novu uslugu koja omogućava stanovnicima zapadnoevropskih zemalja da "očiste Evropu od rašista", što se pogrdna kovanica koju koriste zvaničnici u Kijevu od reči "Rus" i "fašista".

Pod sloganom "prijavi rašistu", kancelarija je preko svog portala pozvala korisnike koji su "umorni od potencijalnih osvajača koji žive u vašoj blizini" da im se "jave i pokušaćemo da rešimo ovo pitanje pravnim putem".

"Mi smo tim advokata koji je odlučio da koristi legalne metode za čišćenje Evrope od potencijalnih osvajača", objašnjava se na sajtu. "Niko neće znati ko je prijavio rašistu. Potpuno je besplatno. Ne plaćate ništa, ali dobijate bonus na karmu. Vi dajete lični doprinos mirnoj budućnosti."

Prijava "mogućeg agresora" je navodno "laka". Zabrinuti građani mogu da upotrebe formular kako bi anonimno prijavili imena i naloge na društvenim mrežama Rusa koji žive u bilo kojoj evropskoj zemlji i koji mogu biti "potencijalno opasni" i "nosioci propagande i nasilja".

Zauzvrat, "T i M" sa sedištem u Lavovu "čini sve da obezbedi da relevantni evropski organi provere legalnost boravka takve osobe u Evropi" i "šalje odgovarajuću izjavu državnim organima zemlje u kojoj boravi potencijalno opasni rašista." Krajnji cilj je, da dotični Rus bude uhapšen i deportovan, a možda i nešto gore.

Odricanje od odgovornosti na dnu stranice navodi da usluga "ne služi za podsticanje etničkog, rasnog, verskog ili drugog neprijateljstva" već samo da svoje navedene mete privede "pravdi", iako sve navedeno deluje upravo suprotno.

Kancelarija "T i M" posluje u Lavovu od 2014. godine, specijalizovana je za sportsko pravo, saobraćajne nezgode, ajti transfere i korporativne odnose. "Prijavi rašistu" je podstranica glavnog sajta kancelarije.

Za sada nije poznato da li su neki "rašisti" prijavljeni vlastima kao rezultat ove kampanje i, ako jesu, gde se nalaze i šta im se dogodilo.

Iako deluje da je "T i M" pokrenuo ovu kampanju na sopstvenu inicijativu, "prijavi rašistu" je nešto što ukrajinska vlada odobrava. Još od 24. februara, zvaničnici u Kijevu zahtevaju od evropskih zemalja da uvedu embargo na sve što je rusko, od pasa i mačaka, preko umetnosti i kulture, do sportista, hrane ili pića.

Treba podsetiti i da je u decembru 2014. godine, ukrajinski političar i aktivista Georgij Tuka pokrenuo je veb stranicu mržnje "Mirotvorac" koja konstantno ažurira liste osoba za koje autori sajta smatraju da su "neprijatelji Ukrajine". Na listi su se tako našli i mađarski zvaničnici, novinari, političari, muzičar Rodžer Voters ali i državnik Henri Kisindžer koji je upozoravao da bi akcije Kijeva mogle da izazovu odgovor Moskve.

Uprkos tome što Evropska unija, G7, Ujedinjene nacije i više grupa za ljudska prava pozivaju da se "Mirotvorac" zatvori, sajt i dalje radi a nedavno su se pojavili dokazi da je blisko povezan sa moćnom obaveštajnom agencijom Kijeva, Službom bezbednosti Ukrajine (SBU), a njegov domen se nalazi u Lengliju, Virdžinija, nedaleko od sedišta CIA.

image