Svet

Tužio Miloševića, branio UČK, a sad traži: Putinu da se sudi u Ukrajini

Suđenje treba da bude na ukrajinskom jeziku, a Putin ne mora ni da bude prisutan, ocenio je bivši tužilac Haškog suda
Tužio Miloševića, branio UČK, a sad traži: Putinu da se sudi u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu trebalo bi da se sudi ove godine i to u Ukrajini, "za ratne zločine počinjene u toj zemlji", izjavio je Džefri Najs koji je bio tužilac u postupku vođenom protiv Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom. 

On je u intervjuu za Bi-Bi-Si ocenio da je Putin "kriv za napade na civilne ciljeve tokom rata", dodavši da je iznenađen što tužioci i političari o tome "ne govore mnogo slobodnije i otvorenije".

Akcije Moskve u Ukrajini su "zločini protiv čovečnosti", smatra Najs i predstavljaju najteža kršenja "pravila rata". 

On ističe da slučaj protiv Putina "ne može biti jasniji"  i da "nema sumnje" da komandni lanac vodi do čoveka u Kremlju.

To po njemu znači da je "najvažnija stvar" da se sudi ruskom lideru, a ne vojnicima nižeg ranga, prenosi Bi-Bi-Si.

Kijev optužuje Moskvu za ratne zločine zbog, između ostalog, napada na ukrajinsku energetsku mrežu, dok iz Kremlja insistiraju da gađaju samo vojne ciljeve. 

Tužio Miloševića, branio UČK

Najs je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) između 1998. i 2006. godine, a vodio je i slučaj protiv bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. 

Za vreme trajanja suđenja Miloševiću, izjavio je da su Rusi naručili njegovo oslobađanje. Da podsetimo, nekadašnji predsednik SR Jugoslavije umro je u Haškom kazamatu pre nego što je presuda izrečena. 

Najs je u Hagu branio nekadašnjeg pripadnika OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija, koji je sa Kadrijem Veseljijem i još osam drugih osumnjičen za ubistvo oko 100 ljudi: Albanaca, Srba i Roma i političkih protivnika, a bio je i advokat odbrane bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua, kao i Ramuša Haradinaja.

Naklonost prema OVK Najs je demonstrirao i negiranjem navoda iz izveštaja Dika Martija o slučaju "Žuta kuća" i trgovini organima na teritoriji KiM i Albanije. 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ga je nazvao "srbomrscem, čijim izjavama ne treba davati značaj", što je Naj potvrđivao u više navrata, između ostalog i tvrdnjama da je "Srbija daleko najodgovornija za zločine devedesetih". 

Suđenje Putinu, bez Putina

Koliko je nekadašnja perjanica Haškog tribunala željna suđenja, govore i njegove reči da bi suđenje Putinu "moglo da bude sutra ujutru, što se mene tiče" i dodaje da bi trebalo da ga vode Ukrajinci na ukrajinskom jeziku, a da "sam Putin ne bi morao da bude prisutan". 

Najs je spekulisao za "Bi-Bi-Si" i da mogući razlog zašto se ruski lider do sada nije suočio sa oštrijim akcijama može biti ideja da se izuzme od krivičnog gonjenja kao deo mirovnog sporazuma.

Za njega bi bilo kakav mirovni sporazum koji bi sprečio suđenje Putinu bio "užasan razvoj događaja" koji bi značio "potpuno uskraćivanje pravde ukrajinskom narodu".

Međunarodni krivični sud koji je nadležan za Ukrajinu odbacio je svaku tvrdnju o "pritisku i uticaju" na tužioca Karima Kana da odloži istragu. 

image