Svet

Finska: Ministar odbrane po drugi put na porodiljskom bolovanju

Anti Kaikonen postao je prvi ministar muškog pola koji je otišao na porodiljsko odsustvo
Finska: Ministar odbrane po drugi put na porodiljskom bolovanjuwww.globallookpress.com © IMAGO/Mikko Stig

Finski ministar odbrane Anti Kaikonen biće na dvomesečnom porodiljskom odsustvu, kako bi bio uz svog šestomesečnog sina, dok će privremeni ministar Miko Savola biti imenovan 4. januara, saopštila je finska vlada.

Kaikonen je već bio na dvomesečnom porodiljskom odsustvu 2020. godine nakon rođenja svog starijeg sina i time postao prvi ministar muškog pola koji je otišao na porodiljsko bolovanje, prenosi "Rojters".

"Deca su mala samo veoma kratak vremenski period, a ja ne želim da se dece sećam samo preko fotografija," izjavio je Kaikonen u decembru prošle godine, kada je i najavio svoje privremeno povlačenje sa funkcije.

Finski zakon ne priznaje porodiljsko odsustvo za ministre, tako da će Kaikonen morati da da ostavku na funkciju ministra odbrane, ali će biti ponovo imenovan u martu.

Vlada Finske je 2020. odlučila da udvostruči trajanje porodiljskog odsustva za očeve na sedam meseci i tako ih izjednači sa majkama.

Privremena izmena ministra odbrane dolazi u periodu kada Finska, zajedno sa Švedskom, nastoji da postane članica NATO-a i dobije podršku Turske za prijem u ovu organizaciju.

Kaikonen veruje da će bezbednost Finske, dok on bude odsutan, "biti u dobrim rukama".

image