Svet

Rišijev opasan plan: Smislio zakon o štrajku koji krši ljudska prava

Poslodavci će moći da tuže sindikalce i otpuštaju zaposlene, a od članova sindikata će se zahtevati da sprovode "minimum rada"
Rišijev opasan plan: Smislio zakon o štrajku koji krši ljudska pravawww.globallookpress.com © Hesther Ng/Keystone Press Agency

Najgori talas štrajkova koji je poslednjih nekoliko decenija zahvatio Veliku Britaniju mogao bi da se nastavi i tokom 2023. godine, najavljuju sindikati. Nasuprot njima, nalazi se premijer Riši Sunak i odluka vlade da sindikalcima stane na put.

Naime, britanska vlada ima plan da donese Zakon o štrajku kojim će pokušati da obustavi pravo radnika na štrajk, prenosi "Tajms".

Kako navodi list, poslodavci će moći da tuže sindikalce i otpuštaju zaposlene, a od članova sindikata će se zahtevati da sprovode "minimum rada" u šest različitih sektora, uključujući zdravstvo, železnicu, obrazovanje, vatrogasnu i graničnu službu.

"Ovim zakonom ukida se pravni imunitet za štrajkove u slučaju da sindikati ne uspeju da obezbede minimalni nivo usluga. Štrajkovi će biti nezakoniti. Na kraju, ljudi bi mogli biti otpušteni zbog kršenja ugovora", rekao je izvor iz vlade.

Portparol Vlade Velike Britanije poručio je da "njihova namera nije da kažnjava pojedince", već da je uredba tu kako bi obezbedila da osnovne službe i usluge budu zaštićene.

Iz sindikalnih organizacija tvrde da su spremni na pravnu borbu sa osobljem iz Dauning strita jer je, kako podvlače, Zakon o štrajku u suprotnosti sa Zakonom o ljudskim pravima. 

"Planovi konzervativne vlade predstavljaju značajno ograničavanje osnovnih prava radnika da štrajkuju kako bi odbranili svoje uslove rada i plaćanja. Mere su neizvodljive, kontraproduktivne i gotovo sigurno krše Zakon o ljudskim pravima iz 1998. godine", rekao je Tim Šarp, stručnjak za prava radnika prilikom zapošljavanja i dodao da će se protiv odluke boriti u parlamentu i na sudovima.

Zakon o štrajku biće objavljen danas. Osim radnika na britanskoj železnici, koji su danas nastavili štrajk, obustave rada otpočeli su i zdravstveni radnici, osoblje pograničnih snaga i poštanski radnici tražeći da povećanje plata prati inflaciju koja je na 40-godišnjem maksimumu i dostigla je 10,7 odsto u novembru prošle godine, podseća britanska agencija. Njima će se u toku meseca pridružiti i hiljade radnika u Vladinoj agenciji za životnu sredinu tražeći povećanje plata.

image