Svet

Rang-lista vojne moći za 2023: Srbija ispred ostalih zemalja bivše Jugoslavije

Prve tri zemlje na listi "Global fajerpauera" su SAD, Rusija i Kina
Rang-lista vojne moći za 2023: Srbija ispred ostalih zemalja bivše Jugoslavije© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

Portal "Globap fajerpauer" objavio je svoju godišnju listu zemalja sveta rangiranih po vojnoj sili koja im stoji na raspolaganju.

Zemlje su poređane po "indeksu moći", do čije vrednosti "Global fajerpauer" dolazi posebnom formulom, a koja u obzir uzima 60 različitih faktora, uključujući kvalitet vojnih jedinica, finansijske situacije zemlje, logističkih sposobnosti i geografskog položaja.

Na prvom mestu se nalaze SAD, što ne bi trebalo da čudi, budući da Vašington apsolutni prvak u trošenju sredstava na naoružanje i da je američki vojni budžet veći od kombinovanih budžeta narednih devet zemalja (uključujući tu Rusiju i Kinu).

Druga po redu je Rusija, koju prate Kina, Indija i Velika Britanija. 

Vojno najmoćnija članica EU je Francuska (deveta na listi), odmah ispod koje se nalazi Italija.

Ukrajina se nalazi na 15. mestu, dok je Nemačka čak deset mesta ispod.

Prema parametrima koje "Global fajerpauer" uzima u obzir, kod Velike Britanije i Ukrajine se može primetiti trend rasta vojne moći u odnosu na prethodnu godinu, dok on kod Italije i Nemačke opada.

Od svih zemalja bivše Jugoslavije, Srbija je najviše rangirana (58. mesto), iza koje idu Hrvatska (69. mesto), Slovenija (86. mesto), Severna Makedonija (108. mesto), Crna Gora (128. mesto) i Bosna i Hercegovina (133. mesto).

Tzv. Kosovo je rangirano kao zasebna zemlja i nalazi se na 134. mestu (od ukupnih 145).

Od preostalih zemalja regiona, Rumunija se nalazi na 47. mestu, Mađarska na 54, i Bugarska na 59, i Albanija na 91. mestu.

image