Svet

Premijer Poljske: Zapad je malo umoran od podrške Ukrajini

"Pre nekoliko meseci, razgovori su bili na drugačijem emotivnom nivou – i interesovanje je bilo drugačije", rekao je Mateuš Moravjecki na marginama Svetskog ekonomskog foruma
Premijer Poljske: Zapad je malo umoran od podrške Ukrajiniwww.globallookpress.com © Andrzej Lange/Polska Agencja Prasowa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je danas da mu se čini da su zapadni saveznici Ukrajine "malo umorni" i da su manje "emotivno" uključeni u tekući sukob, uprkos kontinuiranom slanju vojne, finansijske i druge pomoći kijevskom režimu.

"Pre nekoliko meseci, razgovori su bili na drugačijem emotivnom nivou – i interesovanje je bilo drugačije", rekao je Moravjecki u intervjuu za državnu poljsku televiziju "TVP" na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

"Zapad, slobodni svet, je malo umoran i želeo bi da živi normalnim životom", tvrdi Moravjecki. "Danas to veoma jasno vidim i želim da upozorim svetske lidere, jer je Rusija strpljiva i nastoji da dugoročno ojača svoj stisak na Ukrajinu", dodao je on.

"Svi bi voleli da žive normalnim životom, ali ako Ukrajina padne, da li će to biti normalan život", upitao je on, dodavši da "na sreću" vidi "široko rasprostranjenu saglasnost" po pitanju Ukrajine među zapadnim liderima na Davosu.

Sankcije koje su SAD i ostale zapadne zemlje uvele Rusiji od počekta vojne operacije u Ukrajini dovele su do porasta cena energenata i proizvoda, što je izazvalo više protesta širom Evrope tokom prošle godine.

Ovonedeljno istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo savez anketarskih agencija "Evroskopija" ukazuje da oko polovina populacije u devet zemalja EU priželjkuje brzi završetak oružanog sukoba u Ukrajini, čak i ako bi on značio da se Kijev odrekne svojih teritorijalnih ambicija.

Građani SAD takođe konflikt u Ukrajini ne smatraju glavnim prioritetom svoje zemlje, ukazuje istraživanje koje je analitička firma "Morning konsalt" objavila prošlog meseca.

To istraživanje navodi da su demokrate su većim prioritetom smatrale klimatske promene i sprečavanje nove pandemije, dok su se republikanci zalagali za rešavanje problema imigracije, terorizma i krijumčarenja droga. Podršku Ukrajini su demokrate rangirale kao šestu po važnosti, a republikanci kao desetu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je u julu da bi pomoć njegovoj zemlji trebalo za Amerikance da bude važnija od domaćih briga, tvrdeći da su inflacija i kovid "ništa" u poređenju sa borbom Ukrajine, i pozvavši Amerikance da se žrtvuju i podrže pomoć Kijevu "dok ne pobedimo."

Od početka sukoba, Poljska je postala ključno čvorište za transfer vojne pomoći Ukrajini.

Tokom svog obraćanja na Davosu u sredu, poljski predsednik Andžej Duda založio se za dodatne isporuke teškog naoružanja i municije Ukrajini, rekavši da ta zemlja možda neće nastaviti da postoji u suprotnom.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da slanje oružja Kijevu samo produžava sukob i povećava rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

SAD i njihovi saveznici insistiraju da ne učestvuju u sukobu, ali su njihovi politički lideri više puta u javnosti pozivali na poraz Rusije i zaveštavali da će raditi da tom cilju doprinesu.

image