Svet

"Siledžija koji krši pravila": Kina prozvala Ameriku zbog odluke o tarifama

Kina se nada da će SAD pokazati dozu samoograničenosti i prestati da se žale na svaki nepovoljan izveštaj panela, rekao kineski predstavnik u Svetskoj trgovinskoj organizaciji
"Siledžija koji krši pravila": Kina prozvala Ameriku zbog odluke o tarifamawww.globallookpress.com © Cfoto

Predstavnici Kine u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) kritikovali su SAD i optužile ih da se ponašaju kao "siledžija koji krši pravila" tokom poslednjeg podizanja tenzija između ovih trgovinskih rivala, prenosi Rojters.

Kineski ambasador u STO Li Čengang govorio je na sastanku o trgovinskim sporovima nakon što su SAD podnele žalbu na nedavnu presudu te organizacije da je Vašington uvođenjem tarifa na metal prekršio međunarodna pravila.

"Ovakve akcije Sjedinjenih Država jasno nam pokazuju da se one ponašaju kao jednostrani siledžija koji remeti lance isporuke", rekao je on, prenosi britanska agencija.

STO je nedavno donela nekoliko važnih presuda protiv SAD, uključujući jednu o metalima koja uključuje Kinu i odvojeni spor sa Hong Kongom oko etiketiranja. Vašington već dugo kritikuje sistem sporova STO smatrajući da on prekoračava svoje nadležnosti i zalaže se za njegovu reformu.

Međutim, STO neće moći da razmatra žalbu Vašingtona jer je njeno glavno žalbeno veće paralizovano nakon što su Sjedinjene Države blokirale izbor novih sudija.

"Kina se nada da će SAD pokazati dozu samoograničenosti i prestati da se žale na svaki nepovoljan izveštaj panela, koju su same SAD stvorile", dodao je Li.

image