Svet

Turska prozvala Evropu zbog spaljivanja Kurana: Zašto stojite po strani, odgovorite

Rasmus Paludan je obećao da će paliti Kuran svakog petka dok se kraljevstvo ne pridruži Severnoatlantskom savezu
Turska prozvala Evropu zbog spaljivanja Kurana: Zašto stojite po strani, odgovoriteGetty © Burak Kara/Getty Images

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da osuđuju spaljivanje Kurana u Danskoj i pozivaju evropsku administraciju da "ne stoje po strani" već da odgovore na takve akcije.

"Najoštrije osuđujemo zločin iz mržnje koji je počinjen u Švedskoj protiv naše svete knjige, Kurana, i koji je ponovo danas u Kopenhagenu počinio isti islamofobični šarlatan. Činjenica je da ovaj gnusni čin, koji se ovaj put dogodio u Danskoj posle Švedske i Holandije, nije sprečen, uprkos svim našim upozorenjima", navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da je ovo alarmantno u smislu otkrivanja opasnih razmera koje su verska netrpeljivost i mržnja dostigle u Evropi, zloupotrebljavajući tzv. slobode.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas danskog ambasadora zbog provokativnog skupa u Kopenhagenu i spaljivanja Kurana, preneo je danski portal "DR".

Kako se navodi, skandalozni dansko-švedski radikalni političar Rasmum Paludana obećao je da će spaliti Kuran ispred turske ambasade i učinio je to krajem januara u Stokholmu.

Takav provokativni čin je znak protesta protiv Turske koja blokira ulazak Švedske u NATO. Paludan je rekao da će to raditi "svakog petka dok se kraljevstvo ne pridruži Severnoatlantskom savezu".

Tursko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je planove političara kao provokaciju i zločin iz mržnje, kritikujući Dansku što je dozvolila održavanje takve akcije. Istovremeno, dansko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nadu da incident neće uticati na odnose između strana.

"Danska ima dobre odnose sa Turskom i ovaj slučaj to ne bi trebalo da promeni. Naš zadatak je da razgovaramo sa Turskom i objasnimo da imamo otvorenu demokratiju, da postoje razlike između Danske kao države i danskog naroda u celini i pojedinaca, čiji stavovi mogu biti potpuno različiti", rekao je danski ministar spoljnih poslova Like Rasmusen.

Lider desničarske ekstremističke partije Rasmus Paludan ponovo je spalio Kuran ispred džamije u Kopenhagenu pod policijskom stražom. Još jedna provokacija desničarskog radikala izvršena je u gradu Tornbi u Danskoj, u četvrti sa pretežno muslimanskim stanovništvom.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa mesta incidenta, gde se vidi da je i ovoga puta Paludanova akcija spaljivanja Kurana izvedena pod zaštitom policije.

image
VV inauguration
banner