Svet

Severna Koreja preti SAD: Snosićete posledice zbog lažnih informacija o trgovini oružjem sa Rusijom

Takve neosnovane glasine su provokacija i pokušaj podrivanja ugleda naše zemlje u svetu, poručilo je Ministarstvo spoljnih poslova
Severna Koreja preti SAD: Snosićete posledice zbog lažnih informacija o trgovini oružjem sa RusijomGetty © Chung Sung-Jun/Getty Images

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da su neistinite informacije o navodnom dogovoru o naoružanju sa Rusijom i zapretilo Sjedinjenim Američkim Državama posledicama zbog širenja takvih glasina, prenosi TASS.

"Vašington je ponovo počeo da govori o neosnovanim glasinama o oružanom sporazumu između Severne Koreje i Rusije, u glupom pokušaju da opravda prodaju oružja Ukrajini. SAD moraju da shvate da će se, ako nastave da šire izmišljene laži o našoj zemlji, suočiti sa nepoželjnim posledicama", rekao je direktor Odeljenja za poslove SAD pri Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje Kvon Jung Geun.

Prema njegovim rečima, u Pjongjangu se takve akcije smatraju provokacijom i pokušajem podrivanja ugleda Severne Koreje u svetu.

Diplomata je ponovio da je aktuelna situacija u Ukrajini izazvana akcijama SAD na štetu ruskih bezbednosnih interesa, kao i širenjem NATO-a na istok. Kako je naveo, isporuke oružja Kijevu su kriminalne i imaju za cilj da međunarodnu situaciju "održe u nestabilnom stanju".

Ranije je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio da je "Vagner" grupa preuzela pošiljku oružja iz Severne Koreje, namenjenu ruskim snagama u Ukrajini.

"'Vagner' širom sveta traži dobavljače oružja kako bi podržao specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Možemo da potvrdimo da je Severna Koreja Vagneru prošlog meseca isporučila pešadijske rakete i projektile u Rusiju", izjavio je Džon Kirbi preneo je "Glas Amerike".

SAD procenjuju da količina naoružanja koju je isporučila Severna Koreja neće promeniti dinamiku ratovanja u Ukrajini. Očekuje se da će Pjongjang Rusiji obezbediti još vojne opreme, preneo je Rojters.

Ruska strana je više puta naglašavala da joj za izvođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini nisu potrebne strane zalihe, jer se vojno-industrijski kompleks zemlje uspešno nosi sa zadacima.

Još u novembru, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je lažima izjave američkih zvaničnika o isporuci artiljerijskih granata iz Severne Koreje Rusiji.

image