Svet

Da li su SAD sprečile da se uspostavi mir u Ukrajini?

Amerika želi da situacija ostane napregnuta, rekao je neimenovani turski zvaničnik
Da li su SAD sprečile da se uspostavi mir u Ukrajini?www.globallookpress.com © Yasin Akgul

Vašington je sprečio mir u Ukrajini, objavio je danas turski medij "Ajdinlik", pozivajući se na neimenovani izvor u turskim vlastima.

"Amerikanci pokušavaju da učine tako da situacija ostane napregnuta. Amerika je razlog produžetka konflikta Rusije i Ukrajine. Oni su i sprečili mirno rešenje sukoba, kada je postizanje mira bilo blizu", izjavio je jedan turski političar.

Izvor je podsetio na izjavu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji je nakon martovskih pregovora i pokušaja da zaista dođe do mira u Ukrajini, kazao da se Turska nadala miru i da je on bio blizu, ali da je isto tako na susretu ministara spoljnih poslova zemalja NATO shvatio da će se konflikt ipak produžiti.

"Neki članovi NATO ne žele da dođe do kraja sukoba", rekao je ranije turski ministar.

Slično mišljenje izneo je danas i bivši izraelski premijer Naftali Benet. On je rekao da je u Istanbulu na stolu bilo oko 17-18 nacrta mirovnog sporazuma, ali da su zapadne države dovele do prekida dijaloga. 

Sa ovim se složio i nemački general, koji je prethodnih dana pozvao Nemačku da ne ponavlja istoriju i da se povuče iz sukoba jer je već prešla sve crvene linije, optuživši SAD i Britaniju da su uticale na ukrajinskog lidera da ne pristane na mir sa Moskvom. 

image