Svet

Intervjuom o Ukrajini Rodžer Voters stao na žulj Zapadu, Dejvid Gilmor i supruga izvređali muzičara

"Najvažniji razlog za naoružavanje Ukrajine jeste svakako stvaranje profita za industriju oružja", zaključio je Voters
Intervjuom o Ukrajini Rodžer Voters stao na žulj Zapadu, Dejvid Gilmor i supruga izvređali muzičarawww.globallookpress.com © Gustavo Valiente/Keystone Press Agency

Gitarista grupe Pink Flojd Dejvid Gilmor i njegova supruga Poli Samson nazvali su suosnivača i bivšeg člana tog čuvenog rok sastava Rodžera Votersa "antisemitskim, mizoginim Putinovim apologetom" zbog intervjua koji je Voters nedavno dao za nemački list "Berliner cajtung".

Rodžer Voters već duže vreme staje na žuljeve zapadnog glavnog toka svojim političkim stavovima, koji, između ostalog, uključuju kritike Izraela zbog, kako 79-godišnji roker često navodi, nejednakosti ljudskih prava etničkih Jevreja i ostalog stanovništva.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini prošle godine, Voters je postao persona non grata u zapadnoj javnosti zbog tvrdnji da su strahovi Moskve opravdani i da je upravo Zapad, a prevashodno Vašington, odgovoran za stradanje u sukobu.

Voters je prethodno pisao prvoj dami Ukrajine Eleni Zelenskoj da urazumi svog muža i prekine sukob.

Intervju koji komentarišu Dejvid Gilmor i njegova supruga, te spisateljica i tekstopisac Poli Samson, Rodžer Voters je dao uoči predstojeće turneje u Nemačkoj, ali i poziva nekih "jevrejskih i hrišćanskih organizacija" da njegovi koncerti budu otkazani.

Prethodno su poljski promoteri zbog njegovih stavova o Ukrajini otkazali Votersov koncert koji je trebalo da se održi u aprilu u Krakovu.

Voters: SAD su krive za sukob u Ukrajini

Voters u intervjuu za "Berliner cajtung" ponavlja mnoge od svojih prethodnih stavova, naglasivši da je nestanak neutralne Ukrajine na međi Zapada i Rusije oduvek bila crvena linija za Moskvu, kao što je Kremalj u mnogo navrata u skorijoj istoriji naglasio.

Muzičar je dodao da su SAD odgovorne za majdanski ustanak 2014. godine, kada su prozapadne struje nasilno svrgle izglasanog predsednika Viktora Janukoviča.

On je takođe izjavio da su pristalice Stepana Bandere za vreme Drugog svetskog rata aktivno sarađivale sa nemačkim Nacistima i da su "ubijali Jevreje, Rome, i komuniste", ali i da je siguran u postojanje neonacista u savremenoj Ukrajini.

Suosnivač Pink Flojda, koji je pre početka ruske operacije nazvao "gangsterom", zapitao se u intervjuu "da li je Putin veći gangster od Džoa Bajdena i svih onih koji su zaduženi za američku politiku od Drugog svetskog rata? Nisam baš siguran", odgovorio je Voters na svoje pitanje, dodavši da "Putin nije izvršio invaziju na Vijetnam, ili Irak, zar ne?"

Na konstataciju novinara da se on sada nalazi u poziciji u kojoj brani ruskog predsednika, Voters je rekao: "U poređenju sa Bajdenom, da. Provokacije SAD/NATO pre februara 2022. bile su ekstremne i veoma štetne po interese svih običnih ljudi Evrope."

"Najvažniji razlog za naoružavanje Ukrajine je svakako stvaranje profita za industriju oružja", zaključio je Voters.

Voters, koji je prethodno uporedio Izrael sa Trećim rajhom, ponovo je potvrdio svoj stav, iako je ukazao da se ne smatra antisemitom i da ima mnoge prijatelje Jevreje.

"Naravno da i dalje mislim tako. Izrael vrši genocid. Kao što je, uzgred, Velika Britanija to činila tokom svog kolonijalnog perioda", ocenio je britanski roker.

Dejvid Gilmor i supruga izvređali Votersa

Nakon što je prevod intervjua za "Berliner cajtung" objavio na svom sajtu, Poli Samson je bivšeg kolegu svog muža nazvala "antisemitom do njegove trule srži". U nizu njenih optužbi i uvreda, Voters je nazvan i "lažovom, kradljivcem, ženomrscem, licemerom i megalomanom", na šta je Gilmor odgovorio: "Svaka reč je potpuno tačna."

Rodžer Voters je u Tviter objavi ocenio da su komentari Samsonove "zapaljivi i izrazito neprecizni", kao i da se trenutno savetuje o svojoj poziciji povodom optužbi.

Voters: Gilmorovo prazno mahanje žuto-plavom zastavicom 

Dejvid Gilmor i bubnjar Pink Flojda Nik Mejson su u aprilu prošle godine objavili pesmu "Hej, hej, ustajte" u saradnji sa ukrajinskim muzičarom Andrejom Hlivnjukom i horom narodne muzike Verjovka, koja je inspirisana sukobom u Ukrajini. To je ujedno bila i prva nova pesma grupe Pink Flojd nakon 2014. godine.

Voters je u intervjuu za "Berliner cajtung" rekao da nije iznenađen Gilmorovom odlukom, ali da je "veoma, veoma razočaran", naglasivši da pesma "ohrabruje nastavak rata."

"Dovesti ime Pink Flojda u vezu sa nečim takvim... proksi ratom, mene čini tužnim. Nije im palo na pamet da kažu: 'Zaustavite rat, zaustavite klanje, okupite naše vođe da razgovaraju'", rekao je Voters o pesmi i dodao da ona predstavlja samo "prazno mahanje žuto-plavom zastavicom."

image