Svet

Najviše interkontinentalnih balističkih raketa na noćnoj paradi u Pjongjangu

Prema fotografijama i snimcima koji su objavljeni, na paradi je učestvovalo 11 projektila Hvason-17s, najvećih interkontinentalnih balističkih raketa za koje se smatra da mogu da pogode bilo koju tačku na svetu
Najviše interkontinentalnih balističkih raketa na noćnoj paradi u Pjongjangu© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja prikazala je deo svoje industrije projektila na noćnoj paradi u Pjongjangu, izvestili su državni mediji, prikazujući više interkontinentalnih balističkih raketa nego ikad.

Parada je upriličena povodom 75 godina od osnivanja severnokorejske vojske, preneo je Rojters.

Prisustvovao joj je predsednik države Kim Džong Un koji je bio u pratnju svoje ćerke za koju zapadni mediji spekulišu da bi ga mogla naslediti na mestu šefa države.

Predstavljanje interkontinentalnih balističkih projektila imalo je za cilj da pokaže nuklearnu snagu Severne Koreje, a na paradi su prikazane i taktičke nuklearne jedinice, navodi u svom izveštaju državna severnokorejska agencija KCNA.

Prema fotografijama i snimcima koji su objavljeni, na paradi u Pjongjangu je učestvovalo 11 projektila Hvason-17s, najvećih interkontinentalnih balističkih raketa za koje se smatra da imaju nuklearnu bojevu glavu i mogu da pogode bilo koju tačku na svetu.

Hvason-17 prvi put je testiran prošle godine.

"Ovog puta Kim Džong Un pustio je da taktičko i naoružanje dugog dometa govori samo za sebe. Poruka koju Pjongjang želi da pošalje svetu, prikazujući svoje sposobnosti za odvraćanje, verovatno će doći u obliku testiranja raketa na čvrsto gorivo i detonacije minijaturizovanog nuklearnog uređaja", rekao je profesor na univerzitetu u Seulu Lif-Erik Izli.

Nakon Hvasona-17, usledilo je ono što su pojedini stručnjaci opisali kao mogući prototip ili maketu nove interkontinentalne balističke rakete na čvrsto gorivo. Većina ovih projektila koje poseduje Severna Koreja je na tečno gorivo, što zahteva da budu napunjeni pogonskim gorivom na mestu lansiranja, a to je proces koji oduzima mnogo vremena.

Razvoj balističkih raketa na čvrsto gorivo dugo je bio jedan od glavnih ciljeva zemlje jer je takve projektile teže uočiti i uništiti tokom sukoba. Nejasno je dokle je Pjongjang stigao sa razvojem ove vrste naoružanja, budući da su na ranijim paradama ponekad izlagali makete.

 

image