Svet

Nuklearka za nuklearku: Severna Koreja upozorava Ameriku i Južnu Koreju

Pjongjang izdao oštro upozorenje: Opasno ste blizu naših crvenih linija
Nuklearka za nuklearku: Severna Koreja upozorava Ameriku i Južnu Korejuwww.globallookpress.com © South Korea Defense Ministry/Keystone Press Agency

Severna Koreja je obećala odgovor na svaku bezbednosnu pretnju iz Vašingtona i Seula, uključujući korišćenje svoje "najmoćnije nuklearne sile" nakon što je američki ministar odbrane Lojd Ostin posetio Južnu Koreju i obećao dalje proširenje zajedničkih vojnih vežbi.

"Vojna i politička situacija na Korejskom poluostrvu i u regionu dostigla je ekstremnu crvenu liniju zbog nepromišljenih vojno konfrontacionih manevara i neprijateljskih poteza SAD i njihovih vazalnih snaga", rekao je neimenovani portparol Ministarstva spoljnih poslova u dugačkom saopštenju koje prenosi državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Ostin je u utorak posetio Južnu Koreju kako bi potvrdio američku "gvozdenu" posvećenost pružanju "nuklearnog kišobrana" svom ključnom savezniku. U uvodniku koji je objavila novinska agencija Jonhap, on je rekao da saveznici "proširuju obim kombinovanih vežbi", uključujući "sve složenije vežbe zasnovane na scenarijima fokusirane na nuklearne pretnje", kako bi "povećali interoperabilnost i spremnost da se 'borimo večeras' ako bude potrebno."

Pjongjang je predlog Vašingtona o takozvanom "proširenom odvraćanju" prema jugu osudio kao dimnu zavesu za pretvaranje Korejskog poluostrva u "ogromni ratni arsenal i kritičnu ratnu zonu".

"DNRK će najoštrije reagovati na bilo koji vojni pokušaj SAD, po principu 'nuklearka za nuklearku i sveopšta konfrontacija za sveopštu konfrontaciju!'", rekao je portparol.

Prošle godine, Severna Koreja je izvela rekordan broj lansiranja projektila, uključujući višestruke balističke testove velikog dometa, nazvavši ih odgovorom na sve veće ratne igre između SAD i Južne Koreje, koje Sever posmatra kao pretnju sopstvenoj bezbednosti i kao "probe" za potencijalnu invaziju.

Šef Pentagona je tvrdio da vojne aktivnosti Pjongjanga samo dodatno dokazuju potrebu da se "ostane na oprezu" i obećao je na sastanku sa svojim južnokorejskim kolegom, Li Jong-Supom, da će "nastaviti da raspoređuje američka strateška sredstva na blagovremen i koordinisan način u budućnosti."

SAD imaju oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji, a prema Ostinu, samo zahvaljujući masovnom američkom vojnom prisustvu na poluostrvu mir je tu očuvan već sedam decenija.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje optužilo je Vašington da pokušava da primora Pjongjang da se "jednostrano razoruža putem sankcija i vojnog pritiska", dodajući da "nije zainteresovan za bilo kakav kontakt ili dijalog sa SAD" sve dok takva "neprijateljska politika" traje.

image