Svet

U Britaniji nezapamćena nestašica voća i povrća: Posle paradajza i krastavca, na red došao praziluk

Većina najvećih supermarketa u zemlji, nametnula je ograničenja kupcima
U Britaniji nezapamćena nestašica voća i povrća: Posle paradajza i krastavca, na red došao prazilukwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Uzgajivači povrća u Velikoj Britaniji, pre svega paradajza, paprike i krastavca, upozorili su građane na nestašice koje bi mogle da potraju do mesec dana, a njima su se danas pridružili i proizvođači praziluka.

Potrošači su pozvani na racionalizaciju upotrebe praziluka, jer bi zalihe mogle da nestanu do aprila. Do deficita je došlo, kako su poljoprivrednici otkrili, usled visokih temperatura i nedovoljnih padavina.

Tim Kejsi, predsednik Udruženja uzgajivača praziluka, rekao je da će kupci možda morati da se oslanjaju na uvoz i tokom maja i juna.

"Suša i visoke temperature tokom leta usporile su rast luka. Iako smo navodnjavali ovu kulturu, sve što smo zaista postigli bilo je da ih održimo u životu i sprečimo njihovo umiranje", rekao je on i dodao da uprkos povoljnim vremenskim prilikama tokom jeseni, nisu uspeli da nadoknade izgubljeno vreme. 

Većina najvećih supermarketa u zemlji, poput Teska, Asda i Morisonsa, nametnula je ograničenja kupcima u kupovini salata, voća i povrća usled otežanog snabdevanja zbog lošeg vremena i visokih troškova energije u plastenicima u Maroku, Španiji i Holandiji.

Nacionalna unija farmera upozorila je krajem prošle godine da bi Britanija mogla da zađe u krizu prehrambene bezbednosti nakon što su mnogi farmeri smanjili proizvodnju 2022. usled prevelikih troškova za energiju, stočnu hranu i đubrivo.

Ministarka za životnu sredinu, hranu i ruralna područja Tereza Kofi predložila je da britanski potrošači jedu više rotkvica umesto uvezene hrane, zbog čega se ubrzo našla na udaru i podsmehu javnosti. Ova njena replika neodoljivo podseća na reči koje su pripisivane francuskoj kraljici Mariji Antoaneti, koja je narodu koji nije imao hleb, rekla da jedu kolače.

image