Svet

Čavušoglu o zahtevu za zatvaranje moreuza: Ruski brodovi će uvek moći da se vrate u baze

Ankara može da zatvori moreuz Bosfor i Dardaneli za ratne brodove, ali će Rusija i dalje imati pravo da ih koristi za povratak svoje flote u svoju bazu, rekao je turski ministar spoljnih poslova
Čavušoglu o zahtevu za zatvaranje moreuza: Ruski brodovi će uvek moći da se vrate u bazeGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Ankara može da zatvori moreuz Bosfor i Dardaneli za ratne brodove, ali da će Rusija i dalje imati pravo da ih koristi za povratak svoje flote u svoju bazu.

On je istakao da Turska bez ikakvog oklevanja poštuje Konvenciju iz Montrea.

"Ukrajina nam je poslala zvaničan zahtev da zatvorimo moreuz za ruske ratne brodove. Odredbe Konvencije iz Montrea su veoma jasne i precizne, koje Turska do danas bez oklevanja ispunjava. Moguće je preduzeti mere prema stranama u ratu u koji Turska nije umešana, a takođe možemo ograničiti prolaz ratnim brodovima kroz moreuz", rekao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, Konvencija iz Montrea takođe kaže da "brodovi zemalja uključenih u rat imaju pravo da se vrate u svoje baze".

Kako je rekao Čavušoglu, turski eksperti proučavaju to pitanje i u slučaju da se "zvanično proglasi ratna situacija, proces će početi".

"Jasno je da sve to zahteva da Turska označi napad Rusije kao rat", objasnio je on.

Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bodnar ranije je pozvao Ankaru da ograniči prolaz ruskih ratnih brodova kroz moreuz koji kontroliše Turska.

 

image