Svet

"Volstrit džornal": CIA navodno upozorila Nemačku na Ukrajince koji hoće da sabotiraju Severni tok

CIA je navodno upozorila Nemačku na trojicu ukrajinskih državljana za koje je sumnjala da planiraju sabotažu Severnog toka između juna i jula 2022. godine, tvrdi američki medij
"Volstrit džornal": CIA navodno upozorila Nemačku na Ukrajince koji hoće da sabotiraju Severni tokwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Nekoliko meseci pre eksplozije na Severnom toku, između juna i jula 2022. godine, CIA je navodno upozorila nemačke obaveštajce i druge evropske obaveštajne službe da bi proukrajinska grupa mogla sabotirati gasovod, prenosi "Volstrit džornal", pozivajući se na izjave američkih obaveštajaca.

U upozorenju su se spominjala trojica ukrajinskih državljana koji su pokušali da iznajme brodove u zemljama koje se graniče sa Baltičkim morem, uključujući Švedsku, navode američki obaveštajci.

Podsetimo, priču o navodnoj umešanosti ukrajinskih građana u sabotažu Severnog toka pokrenuo je u utorak "Njujork tajms", nakon što su zapadni mediji glavnog toka mesec dana ignorisali izveštaj američkog nezavisnog novinara i dobitnika Pulicerove nagrade Simora Herša, u kojem tvrdi da su SAD i Norveška odgovorne za sabotažu gasovoda.

"Volstrit džornal" sada tvrdi da su šef CIA Vilijam Barns i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan još u oktobru prošle godine sumnjali da Ukrajina stoji iza napada, pozivajući se na anonimnog pojedinca koji je u to vreme razgovarao sa oba zvaničnika. Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost SAD odbacila je ovu tvrdnju u sredu.

Zvanična Moskva je odbacila tvrdnje da iza sabotaže stoji neformalna grupa ukrajinskih građana koja nije bliska vladi predsednika Vladmira Zelenskog. 

Stručnjak za međunarodnu bezbednost Nikola Antić u izjavi za RT Balkan kaže da ova priča izgleda kao scenario za film, odnosno, apsolutno je neuverljiva i neizvodljiva. Slično mišljenje je za RT Balkan izneo i profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović.

Antić je napomenuo da je nemoguće da mala grupa sprovede takvu akciju, da zna tačno kuda prolazi gasovod, da pozicionira plovni objekat iznad, sa kojeg bi se spustili ronioci i da ronioci provedu više sati na dubini od 80 metara, te da pri tome ne privuče pažnju pripadnika NATO pakta koji su na tom prostoru.

image