Svet

"Njujork tajms": Rusija ostaje nezamenjiv partner Evrope u proizvodnji nuklearne energije

Evropske zemlje potencijalne sankcije na rusku nuklearnu energiju zaobilaze u širokom luku, uprkos zahtevima iz Kijeva
"Njujork tajms": Rusija ostaje nezamenjiv partner Evrope u proizvodnji nuklearne energijewww.globallookpress.com © Milenko Badzic

Evropa je tokom poslednjih godinu dana na sve načine pokušala da obustavi uvoz energenata iz Rusije, ali kada je reč o nuklearnoj energiji, ona i dalje igra ključnu ulogu snabdevanju evropskih zemalja.

Rusija kroz svoju državnu kompaniju za nuklearnu energiju "Rosatom" i dalje dominira u lancima snabdevanja nuklearne energije širom sveta. Ona je bila treći najveći dobavljač uranijuma u Evropskoj uniji tokom 2021. godine, sa udelom od oko 20 odsto na evropskom tržištu.

Pošto ne postoje ozbiljne alternative  za ruski uranijum, u Briselu nema puno podrške za sankcionisanje "Rosatoma", i pored pritisaka iz Kijeva da se to učini, piše "Njujork tajms".

Situacija je posebno naglašena u zemljama koje koriste nuklearne reaktore ruske proizvodnje, pre svega u centralnoj i istočnoj Evropi.

U pet zemalja EU koristi se ukupno 18 reaktora napravljenih u Rusiji, još dva u Slovačkoj bi uskoro trebalo da počnu sa radom, dok se u Mađarskoj grade još dva. Samim tim, saradnja sa "Rosatomom" pokazala se potpuno otpornom na sankcije.

Kompanije koje upravljaju tim rektorima nemaju puno izbora, pošto je "Rosatom", preko svoje ćerke firme TVEL, bio jedini proizvođač koji je mogao da snabde tehnologije neophodne za proizvodnju nuklearnog goriva.

Pojedine evropske zemlje su tokom poslednjih godinu dana, ipak, pokušale da pronađu druge dobavljače. Češka energetska kompanija ČEZ je potpisala ugovore o snabdevanju gorivom sa američkom kompanijom "Vestinghaus" i francuskom kompanijom "Framatom", dok je Finska stopirala zajednički projekat izgradnje nuklearne elektrane sa "Rosatomom".

"Cilj je diversifikacija lanca snabdevanja", rekao je izvršni predsednik finske energetske kompanije "Fortum" Simon-Erik Olus.

Bugarska je potpisala desetogodišnji ugovor o snabdevanju sa "Vestinghausom", a prošle nedelje je sa istom kompanijom najavljen i projekat izgradnje novog nuklearnog reaktora. Poljska radi na izgradnji svoje prve nuklearne elektrane u kojoj će biti korišćeni reaktori tog američkog proizvođača, navodi "Njujork tajms".

Potpuno raskidanje odnosa sa ruskim nuklearnim kompanijama, ipak, nije izvesno, pošto su lanci nabavke u toj industriji izuzetno kompleksni i nisu skloni brzim i jednostavnim promenama.

U isto vreme, "Rosatom" se pokazao kao izuzetno uspešno preduzeće, koje svojim klijentima nudi "pun paket" usluga: materijale, obuku kadrova, tehničku podršku, održavanje, uklanjanje nuklearnog otpada i, što je možda i najbitnije, povoljnu cenu. Još jedan bitan faktor predstavlja i činjenica da se ugovori o izgradnji nuklearnih reaktora potpisuju na dužine od 20 do 40 godina.

Ruski uticaj najjači je na tržištu nuklearnog goriva, navodi "Njujork tajms". Ona kontroliše 38 odsto svetskih kapaciteta za konverziju i 46 odsto kapaciteta za obogaćivanje uranijuma, što je čini nezaobilaznim partnerom u proizvodnji i nabavci nuklearnog goriva.

"Taj udeo u tržištu uporediv je sa moći koju ima celokupni OPEK" na tržištu naftom, rekao je saradnik Centra sa globalnu energetsku politiku na univerzitetu Kolumbija Pol Dabar.

Nalik na naftu i prirodni gas, i cene nuklearnog goriva drastično su skočile tokom poslednjih 12 meseci, što je Rusiji donelo dodanih milijardu evra profita, navodi se u istraživanju londonskog instituta RUSI.

Američka nuklearna industrija nabavlja oko 20 odsto svog obogaćenog uranijuma iz Rusije, što predstavlja najveću dovoljnu količinu u skladu sa aktuelnim sporazumima o nuklearnoj energiji, dok Francuska uvozi oko 15 odsto.

Francuska državna kompanija "Framatom" potpisala je u decembru 2021. godine sporazum o saradnji sa "Rosatomom", koji je još na snazi.

Čak i kada je reč o novim izvorima nuklearnog goriva, oni će evropskim zemljama postati dostupni najranije iduće, a pojedini tek za nekoliko godina, navodi "Njujork tajms".

Približno četvrtina električne energije u Evropskoj uniji dolazi iz nuklearnih elektrana. Usled brige za klimatske promene, mnoge evropske države napuštaju upotrebu fosilnih goriva za proizvodnju struje, a nuklearna energija postala je jedna od najzastupljenijih alternativa.

"Rosatom" je izuzetno aktivan i izvan Evropske unije, pošto se reaktori ruske proizvodnje koriste i u Belorusiji, Kini, Indiji, Iranu i Jermeniji. Turska je nedavno u saradnji sa tom ruskom kompanijom započela izgradnju prve nuklearne elektrane u toj zemlji, a "Rosatom" ima potpisane memorandume o razumevanju sa ukupno 13 zemalja, piše "Njujork tajms".

image
VV inauguration
banner