Svet

"Hil": Zelenski ima neprijatelje u Vašingtonu

Pobeda umerenog konzervativca na predsedničkim izborima u SAD dovešće do prekida slanja pomoći Ukrajini
"Hil": Zelenski ima neprijatelje u Vašingtonu© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Pobeda umerenog konzervativnog kandidata na američkim predsedničkim izborima 2024. dovešće u pitanje vojnu i finansijsku podršku Ukrajine, ocenjuje portal "Hil".

U članku autor Albert Hant razmatra potencijalne pretendente među republikancima za mesto šefa Bele kuće, a takođe procenjuje kakve će promene u unutrašnjoj i spoljnoj politici doći pod svakim od kandidata.

"Ubeđeni konzervativci: oni podržavaju Trampov kurs, ali žele da vide uzdržanijeg, možda čak i ljubaznijeg lidera. Lider među njima je bivša stalna predstavnica SAD pri UN i bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli... Ako Hejli dođe do polufinala, da li će se zalagati za bezuslovnu podršku Ukrajini?", navodi se u tekstu.

Prema mišljenju autora, Republikanska partija pod okriljem Hejlijeve će se pridržavati principa ekonomskog nacionalizma, izolacionizma, a takođe će negirati rezultate izbora 2020. na kojima je pobedio aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden, pišu "RIA Novosti".

Velike šanse za pobedu ima i republikanski guverner Floride Ron Desantis, ali u stranačkoj trci može da se istakne i bivši američki državni sekretar Majka Pompeo. Obojica su, kako se navodi, deo grupe "radikalnih konzervativaca" i Trampovih pristalica. 

Među republikancima će biti i popularnih Trampovih protivnika među biračima, poput guvernera Nju Hempšira Krisa Sununua, dodao je Hant.

Predsednički izbori u SAD biće održani 2024. Donald Tramp je već zvanično podneo zahtev Izbornoj komisiji za registraciju svoje kandidature, a Bajden je najavio nameru da se kandiduje, ali još nije zvanično nominovan.

image
VV inauguration
banner