Svet

Peking poručio Hagu: Poštujte međunarodno pravo i pravni imunitet šefa države

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova kaže da Međunarodni krivični sud mora da zauzme objektivan i nepristrasan stav, povodom naloga za hapšenje Putina
Peking poručio Hagu: Poštujte međunarodno pravo i pravni imunitet šefa državeGetty © Photo by Getty Images

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da Međunarodni krivični sud (MKS) mora da se pridržava objektivnog stava i da poštuje međunarodno pravo, prenosi TASS.

"Međunarodni krivični sud mora zauzeti objektivan i nepristrasan stav. Mora da poštuje jurisdikcijski imunitet koji šef države ima u skladu sa međunarodnim pravom, razumno da vrši svoja ovlašćenja u skladu sa zakonom, savesno tumači i primenjuje međunarodno pravo, kao i da izbegava politizaciju i dvostruke standarde", rekao je Venbin.

MKS je 17. marta izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove pod optužbom za "ilegalno deportovanje" ukrajinske dece. Komentarišući ovu odluku, porptarol Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo je da "Moskva ne priznaje jurisdikciju ovog suda".

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je svet doživeo konačni kolaps sistema međunarodnog prava i da je njegova glavna mana neefikasnost.

Medvedev je dodao da će posledice odluke Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju ruskog predsednika Vladimira Putina, po međunarodno pravo biti monstruozne i da je sve ovo u suštini urušavanje temelja, principa prava.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, govoreći o informacijama dobijenim iz Haga, rekla je da "odluke MKS nemaju nikakvog značaja za Rusiju, a eventualni nalozi za hapšenje su pravno nevažeći".

image