Svet

"Najopasnije oružje" ukrajinskih snaga može biti presretnuto

Prema informacijama časopisa "Arsenal otadžbine", obaranje granate "ekskalibur" je moguće, jer su sistemi ruske PVO poboljšani tokom Specijalne vojne operacije, a nadogradnja softvera i hardvera završena je u najkraćem mogućem roku
"Najopasnije oružje" ukrajinskih snaga može biti presretnutowww.globallookpress.com © Spc. Isaiah J Scott

Renomirani ruski vojni ekspert izjavio je da ruski protivvazdušni raketni sistemi mogu da obaraju navođene artiljerijske granate M982 "ekskalibur", koje su SAD poslale Ukrajini, prenose "RIA Novosti".

Glavni urednik časopisa "Arsenal otadžbine" Viktor Murahovski izjavio je da je jedna od osobina ruske protivvazdušne odbrane mogućnost korišćenja navođenih raketa PVO sistema za obaranje američkih artiljerijskih granata M982 "ekskalibur".

Inače, ovo su granate kojima je izvršen napad na bivšeg šefa "Roskosmosa" Dmitrija Rogozina u Donjecku, u decembru 2022.

Nakon incidenta, zvaničnici DPR-a su saopštili da su ukrajinske snage granatirale hotel i restoran u kojem je odseo Rogozin visoko preciznim "ekskaliburima".

Ukrajinske oružane snage su ispalile artiljerijske granate "ekskalibur" iz američkih haubica M777. Murahovski je, međutim, detaljno opisao teškoće sa kojima se ruske snage sreću u obaranju ovih naprednih granata. Ovi projektili ispaljeni iz haubica su izazovna meta za sisteme protivvazdušne odbrane pre svega zbog svoje male veličine.

"Raketa HIMARS, kalibra 227 milimetara, koju naši sistemi obaraju u velikim količinama, ima dužinu od četiri metra, dok je projektil `ekskalibur`, sa kalibrom od 155 milimetara, dugačak samo jedan metar, i ovu metu je daleko teže pratiti."

"Osim toga, potreban je precizniji pogodak artiljerijske granate kako bi se ona onesposobila zbog svoje veće snage", dodao je ekspert.

Prema informacijama ovog časopisa, obaranje je moguće, jer su sistemi PVO poboljšani tokom Specijalne vojne operacije. Nadogradnja softvera i hardvera za protivvazdušni raketni sistem "Tor-M2U/M2" završena je u najkraćem mogućem roku, čime se povećava njihova sposobnost da se suprotstave najsavremenijim sistemima.

Do sada su Ukrajinci pogađali mete "ekskaliburima" samo sa male udaljenosti

U januaru 2023. godine, milicija Donjecke Narodne Republike (DPR) saopštila je da su te navođene granate "najopasniji" deo američke vojne pomoći Ukrajini i naglasila da se moraju uništavati dok su još u skladištima.

Portparol Narodne milicije DNR izjavio je tada medijima: "Ovo je verovatno najopasniji deo isporuke. Ova municija može prilagoditi svoju putanju leta kada se približi cilju."

"Može postojati samo jedna kontramera - efikasne kontrabaterijske aktivnosti, sa udarima na skladišta u kojima se ta municija čuva i na vozila koja je transportuju do lansera. Moramo sprečiti da se ti projektili isporuče na vatrene položaje", dodao je portparol.

Paket pomoći Kijevu, vredan 3,5 milijardi dolara, koji je najavio Pentagon, sadrži više od 500 artiljerijskih projektila M982 "ekskalibur" navođenih GPS-om. Granate su počele da stižu u Ukrajinu i već su nanele određenu štetu snagama DNR.

Kontraofanzivne operacije ukrajinske vojske su se do sada u velikoj meri oslanjale na "ekskalibur". Sa velikom preciznošću, jedna navođena granata ispaljena iz haubice može u potpunosti uništiti metu kao što je tenk, bunker ili skladište municije.

Američke kompanije "BAE sistems" i "Rajteon" sarađivale su u razvoju "ekskalibura". Godine 2004. ovi programi su spojeni sa švedsko-američkim programom za izradu navođene artiljerijske municije.

"Ekskalibur" je artiljerijsko zrno sa GPS-navođenjem. Projektil "ekskalibur" ažurira se putem inercijalnog navigacionog sistema integrisanim GPS prijemnikom otpornim na zaglavljivanje, omogućavajući precizno navođenje tokom leta i značajno poboljšavajući preciznost na manje od dva metra.

Haubica M777 od 155 milimetara i druga artiljerijska oružja istog kalibra mogu ispaliti M982 "ekskalibur". Osim SAD, Britanija i druge evropske zemlje takođe su isporučile svoje haubice Kijevu.

Do sada je "ekskalibur" imao šanse da pogodi ruske mete sa visokom preciznošću samo ukoliko se ukrajinska vojska nalazila veoma blizu ruskim trupama.

image
VV inauguration
banner