Svet

NATO prkosi Mađarskoj: Sastanak koji narušava jedinstvo Alijanse

Mađarska smatra da ova odluka narušava jedinstvo NATO-a, ali ne može ništa drugo nego da primi k znanju odluku generalnog sekretara, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto
NATO prkosi Mađarskoj: Sastanak koji narušava jedinstvo Alijanse© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Sastanak Komisije NATO–Ukrajina na ministarskom nivou biće održan od 4. do 5. aprila uprkos protestu Mađarske, izjavio je ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto.

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će iz više razloga sazvati sastanak komisije NATO–Ukrajina na ministarskom nivou tokom Saveta ministara spoljnih poslova NATO-a, uprkos stavu Mađarske da se sastanak ove komisije može održati samo uz jednoglasnu podršku", rekao je Sijarto mađarskim novinarima nakon sastanka sa Stoltenbergom.

Mađarska smatra da ova odluka narušava jedinstvo NATO-a, ali ne može ništa drugo nego da primi k znanju odluku generalnog sekretara, rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar je obećao da će na ovom sastanku biti reči o pitanjima zaštite prava nacionalnih manjina.

Mađarska od 2017. godine blokira sve sastanke Komisije NATO–Ukrajina iznad nivoa ambasadora, što znači da do sada ministri spoljnih poslova nisu mogli zvanično da se sastanu pod okriljem komisije, a da bi prevazišao te formalne uslove generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg morao je da organizuje odvojeni sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a i Ukrajine.

image