Svet

Rodžer Voters o otkazivanju koncerta u Frankfurtu: Napad na umetničku slobodu

Voters je ponovio da namerava da preduzme pravne mere kako bi se nastup u Frankfurtu održao
Rodžer Voters o otkazivanju koncerta u Frankfurtu: Napad na umetničku sloboduGetty © Kevin Winter/Getty Images

Suosnivač Pink Flojda Rodžer Voters osudio je grad Frankfurt zbog otkazivanja njegovog koncerta, nazvavši taj potez napadom na umetničku slobodu.

"Političari nemaju pravo da zastrašuju i maltretiraju umetnike i njihove obožavaoce zabranama koncerta. Borim se za sva naša ljudska prava, uključujući pravo na slobodu govora. Na putu smo za Frankfurt, dolazimo", poručio je britanski pevač, prenosi "Špigl".

Istakao je da donosioci odluka u Frankfurtu znaju "da su na pogrešnoj strani zakona", nakon što su zvaničnici pozvali organizatore koncerta da isti otkažu zbog optužbi za antisemitizam. Muzičar je ranije rekao da nije antisemita i da je njegovo neprijateljstvo prema Izraelu, a ne prema Jevrejima.

Voters je takođe ponovio svoju nameru da preduzme pravne mere kako bi se nastup u Frankfurtu održao.

Voters bi u maju trebalo da nastupi u Hamburgu, Kelnu, Berlinu, Minhenu i Frankfurtu. Minhen je, iako nerado, odlučio da Votersu dozvoli da nastupi u ovom gradu, a Voters je odluku nazvao "dobrom vešću za slobodu govora u Nemačkoj".

Minhen se zbog tog poteza našao na meti kritika, između ostalog od strane ambasadora Izraela u Nemačkoj Rona Prosora, koji je Votersa nazvao antisemitom i rekao da bi njegovi nastupi trebalo da budu otkazani, pozivajući se na činjenicu da je muzičar na koncertima pustio balone u obliku svinje na kojima se nalazi i Davidova zvezda.

Rodžer Voters je poznat po protivljenju Zapadu koji snabdeva Kijev oružjem usred ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. On je u više navrata rekao da Ukrajinom vladaju radikalni nacionalisti, koji su zemlju doveli na ivicu katastrofe.

image
VV inauguration
banner